Robert Barrett veier lomviunger på Hornøya i juli 2008. (Foto: Adrien Brun)

Nå skal forskningsdata deles

Professor ved Tromsø Museum, Robert T. Barrett har samlet inn data om sjøfugler siden tidlig på 70-tallet. Nå blir det tilgjengelig for alle.

Han har telt krykkjer i fuglefjell og vet når gjøken pleier å komme til Tromsø hver vår. Han har sett på mageinnholdet til et utall lundefugl på Hornøya for å finne ut hva de spiser og studert reir, egg og klekking. Alt er sirlig notert i små, grønne notisbøker som står i en bokhylle på kontoret hans på Tromsø Museum.Professor Robert T. Barrett har jobbet med sjøfugler og trekkfugler i over 40 år og kan det som er verdt å vite om disse fuglene.

– Jeg har vært heldig som har fått samle inn data i over 30 år. Disse langtidsseriene  er gull verdt, sier Barrett.

Mange muligheter

En ny tjeneste fra Universitetsbiblioteket (UB) og IT-avdelingen ved UiT gjør nå forskningsdata tilgengelig på en helt annen måte enn tidligere. UiT Open Research Data, som ble lansert 1. september, er en database der ansatte og høyere gradsstudenter ved UiT kan arkivere sine åpne forskningsdata, slik at de blir mer synlig og lettere søkbare for alle.

Fugledataene til Barrett er bare et av mange eksempler på slik forskningsdata.

Han er en av forskerne som har vært med på et pilotprosjekt, der en rekke datasett er blitt arkivert ved hjelp av ansatte ved UB. Til nå ligger det 53 dataposter med til sammen 657 filer i databasen, men de som har utviklet den håper på mange flere i tida som kommer.

Powered by Labrador CMS