Bouvetøya er ei øy i Sør-Atlanteren som regnes som verdens mest avsidesliggende ubebodde øy. Nærmeste fastland er Dronning Maud Land i Antarktis, omkring 1 700 kilometer mot sør. Om lag 95 prosent av øya er dekt av is, og øya er ofte tildekket av tykk tåke, dette bildet er derimot tatt på en godværsdag. (Foto: Marius Bratrein / Norsk Polarinstitutt)

Måler jordskjelv på verdens mest isolerte øy

Ingeniør Tor Ivan Karlsen reiser til Bouvetøya sammen med kollega og forsker Andrew Lowther, en biologistudent fra Universitetet i Tromsø og to forskere fra Sør-Afrika. På den øde øya i Sørishavet, mellom Sør-Afrika og Antarktis, har Polarinstituttet forsket og overvåket sel, pingviner og andre fuglearter siden 1990-tallet.

I utgangspunktet drar Karlsen og resten av feltteamet til Bouvetøya for å studere pelssel. Karlsen skal bidra med teknisk støtte i forskningen og utføre service på feltstasjonen som ble satt opp i 2014, etter at de forrige stasjonene etter tur er blåst i stykker eller rast i havet.

Men i tillegg har Karlsen et større ekstra oppdrag med seg sørover, nemlig å sette opp tre mobile jordskjelvmålere for forskningsinstituttet NORSAR, som har ansvar for noen av verdens største jordskjelvstasjoner. Disse skal plasseres på egnede steder på denne værharde øya.

Dette blir første gang det skal måles jordskjelv fra Bouvetøya med moderne digitale instrumenter.

Det lever omkring 70 000 pelssel på Bouvetøya, og de er kjent for å være nysgjerrige og kontaktsøkende, som her der de gjerne kommer inn i teltet om de får lov. (Foto: Bjørn Krafft / Norsk Polarinstitutt)

 

Powered by Labrador CMS