Vemork kraftstasjon på Rjukan. (Foto: Ian Brodie)

Legendarisk tungtvannskjeller gjenskapes

Sprengningen av tungtvannsfabrikken på Vemork i Rjukan er en av de mest kjente sabotasjeaksjonene under andre verdenskrig. Nå skal tungtvannskjelleren gjenskapes.

Kraftstasjonen på Vemork var verdens største da den ble satt i drift i 1911. Nedenfor fabrikken anla Norsk Hydro en hydrogenfabrikk for gjødselproduksjon, der tungtvann (deuteriumoksid) var et biprodukt. Hydrogenfabrikken hadde lenge vært i søkelyset til britisk etterretning, siden tungtvann ble betraktet som avgjørende i tyskernes arbeid med å utvikle en atombombe.

En gruppe norske soldater fra Kompani Linge, som var blitt trent i England, gjennomførte i 1943 den etter hvert legendariske Operasjon Gunnerside mot Hydros fabrikk. De sprengte og ødela utstyret og ferdig tungtvann.

– Etter krigen ble hele fabrikken revet. Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork ønsker nå å grave fram og rehabilitere tungtvannskjelleren og har spurt NGI til råds. Planen er å gjenskape kjelleren, som skal romme utstillinger om tungtvannet og den vellykkede sabotasjeaksjonen, forteller Paul Sverdrup Cappelen, avdelingsleder for forurensning og arealutvikling på NGI.

Rjukan har UNESCO verdensarvstatus på grunn av sin enestående industrihistorie. Det var blant annet her Norsk Hydro ble etablert, basert på Birkeland-Eydes metode for kunstgjødselproduksjon.

– Å grave ut og gjenåpne kjelleren er en lokal jobb, men den bidrar til å fortelle en historie av verdensformat. I vår rådgivning har vi kartlagt forurensninger, gjennomført risikovurdering og utarbeidet tiltaksplaner. Blant annet anbefaler vi å bygge en sikringsvoll ovenfor Vemorksjuvet som skal bidra til trygg gjennomføring av prosjektet, forteller NGIs prosjektingeniør Tarjei Liland.

Powered by Labrador CMS