Kobler sammen trådløs teknologi

Førsteamanuensis Tore-Erling Jønvik ved Høgskolen i Oslo (HiO) vil gjerne gjøre hverdagen enklere for brukere av trådløs teknologi. Han har nylig disputert om temaet, og doktorgradsarbeidet har resultert i tre patentsøknader. Én er allerede innvilget.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Jønvik er den første fast tilsatte ved Avdeling for ingeniørutdanning som har tatt en HiO-finansert doktorgrad. Han har bidratt til å løse problemet med et nytt konsept kalt “Virtuell enhet”. En del av arbeidet bygger på Bluetooth-teknologi som danner private trådløse datanett.

I dagens digitale verden er teknologi for trådløs radioforbindelse med kort eller lang rekkevidde innebygd i blant annet mobiltelefoner, bærbare datamaskiner og digitale kameraer.

Slik kan disse kommunisere seg imellom eller være trådløs koblet til nettet, men det kan være et problem for brukeren å håndtere alt samtidig.

- Dette er et tema som det er blitt jobbet med ganske lenge, understreker Jønvik, som selv har jobbet med mikroteknologi siden midten av 1970-tallet.

Automatisk koordinering

Han forklarer at den virtuelle enheten bidrar til at flere typer utstyr koblet sammen i et lokalt trådløst privat nettverk koordineres automatisk. Brukeren kan dermed håndtere utstyret som én enhet.

Den virtuelle enheten vil ha alle egenskapene som hver “ekte” enhet har, i tillegg vil den tilby nye funksjoner basert på at enhetene samarbeider.

Selv om Jønvik egentlig var ferdig med arbeidet på HiO for to år siden, er han fortsatt svært aktiv. I tillegg til doktorgradsarbeidet er han involvert i internasjonale forskningsprogrammer innen telekommunikasjon.

Dette er prosjekter der HiO er med på lik linje med store konserner som France Télécom, Ericsson og spanske Telefonica.

Det ene forskningsprogrammet heter Federated identity management based on liberty (FIDELITY) og ble startet opp i april i år. Det andre prosjektet, Personalised Adaptive Portals Framework (ADPO), begynte i fjor og har blant annet som mål å personalisere mobile tjenester.

Begge programmene hører inn under Eureka Celtic-paraplyen.

Forum for identitetshåndtering

Den 22. juni var HiO medarrangør på konferansen Identity Management 2005, som ble holdt hos Telenor på Fornebu.

- Målet med konferansen var å skape et norsk forum for identitetshåndtering og presentere FIDELITY-prosjektet. Konferansen var meget vellykket og hadde ca. 60 deltagere og norske og internasjonale foredragsholdere, forteller Jønvik.

- Vi fikk blant annet med oss Moderniseringsdepartementet, sier han og forteller at behovet for elektroniske signaturer bygget på åpne løsninger blir stadig større. For mange elektroniske tjenester er det behov for sikker identifisering av brukerne, noe som Jønvik mener kan gjøres med mobilen.

- Mobiltelefonen kan fungere som “passord”, sier han.

- Autorisering kan skje ved hjelp av SIM-kortet, noe som vil kunne brukes i stedet for vanlig innlogging.

- Vi har finansiering ut 2006, forteller Jønvik om prosjektene, som finansieres gjennom nasjonale fonds og deltakernes egne FoU-budsjetter.

- Det er også positivt at Norges forskningsråd har innvilget penger til begge prosjektene, føyer han til.

- Det er en del penger å hente, men det er et trangt nåløye.

Gjesteforsker hos Telenor

Jønvik har hatt kontor i Telenors hovedkontor på Fornebu siden han begynte med doktorgradsarbeidet.

- Hos Telenor er jeg gjesteforsker og blir behandlet som om jeg var ansatt der, sier han.

- Den eneste forskjellen er at jeg ikke får lønn derfra. Jeg har for øvrig vært på Telenor tidligere som utviklingssjef. Og jeg håper å kunne samarbeide videre med selskapet, som høgskole er vi heldige at vi har denne kontakten med Telenor.

- Og på sikt har jeg ambisjoner om å bygge opp et masterstudium på HiO innen mobilkommunikasjon, forutsatt at det tilpasses avdelingens øvrige planer. Avdeling for ingeniørutdanning har mye førstehåndskompetanse å bidra med, sier den engasjerte førsteamanuensen.

Tore-Erling Jønviks avhandling har tittelen “Towards the realisation of the Virtual Device Concept” og han disputerte på Universitetet i Oslo 8. juni.

Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Oslo - Les mer

Powered by Labrador CMS