Allmennkringkasterne i det nye Europa

Allmennkringkastingskanalene har tradisjonelt vært en arena for offentlig debatt innenfor nasjonalstatene. Nå stilles imidlertid spørsmålet om ikke denne arenaen må utvides over landegrensene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Med et stadig voksende EU og et Europa knyttet sterkere sammen enn noen gang, ser mange behovet for også å bruke allmennkringkasterne til en arena for offentlig debatt over landegrensene.

Europeisk identitet

- EU har lenge lidd under et demokratisk underskudd fordi innbyggerne ikke kan ta del i den offentlige debatten innenfor unionen på samme måte som de kan innenfor sin egen nasjonalstat.

Dette opptar også forskere. En av dem er professor Barbara Thomass fra Ruhr-Universität Bochum.

Hun forsker på om allmennkringkasterne kan overføres til et europeisk nivå og nyttes som et verktøy til å bidra til mer velfungerende europeiske offentligheter, sier stipendiat Hallvard Moe.

- Hvordan angår dette oss her i Norge?

- Vi bidrar til og rammes av europeisk politikk selv om vi ikke er medlemmer av EU. Derfor er spørsmålet om europeiske offentligheter like viktig her hos oss.

Gjennom EØS-avtalen er vi også påvirket av EUs mediepolitikk. Norge må for eksempel følge retningslinjene i EUs direktiv “Audiovisuelle medier uten grenser”.

Dette direktivet gir retningslinjer i forhold til reklameavbrudd, mengden europeisk innhold og så videre, sier Moe.

I tillegg må Norge forholde seg til EUs statsstøtteregler, som blant annet stiller krav til hvordan lisenspengene skal brukes.

Krysse grenser

Barbara Thomass er blant de som mener at offentlig finansierte allmennkringkastere kan bidra i større grad til offentligheten enn rent kommersielle aktører.

"Barbara Thomass er professor i medievitenskap ved Ruhr-Universität Bocum"

- Er det mulig å skape et slikt europeisk, offentlig rom?

- Thomass mener en løsning kan være å koble ulike rom bedre sammen ved hjelp av allmennkringkasterne.

Hun peker blant annet på muligheten for åpning av nasjonale distribusjonsområder, å legge til en ny, europeisk dimensjon i allmennkringkastingsoppdragene, en større vilje til å portrettere den europeiske virkeligheten fra dag til dag, å utvikle bedre utvekslingsordninger mellom kringkastere og å bruke online-medier for å nå på kryss av grenser, sier Moe.

Ny teknologi skaper utfordringer

I tillegg til at forventningene til allmennkringkasterne endres i takt med et utvidet EU og et mer sammenknyttet Europa, byr framtiden på andre nye utfordringer.

Ny teknologi i form av digitalisering og distribuering av audiovisuelt stoff via Internett har vist seg å by på både muligheter og begrensninger.

- Internett var i utgangspunktet nøytralt og åpent på lik linje for alle, det vil si at ingen hadde forkjørsrett. Dette har bydd på problemer for de som har lyst til å tjene penger på det.

"Stipendiat Hallvard Moe inviterer til seminar om allmennkringkastingens begrensninger og muligheter i en ny teknologisk hverdag. Her avbildet sammen med tidligere NRK-vert Kristin Johnsson, malt av Patrik Entian. (Foto: Eli Kristine Korsmo)."

Spørsmålet er i hvilken grad om Internett vil forbli nøytralt, eller om det i framtiden vil bli lagt inn begrensninger på flere Internett-tilbud enn i dag, forklarer Moe, og trekker fram et eksempel.

- Bredbåndsleverandøren NextGenTel fikk problemer med kapasiteten på visse tider av døgnet etter at NRK begynte å legge ut deler av sitt TV-tilbud gratis på Internett.

Dette førte til at kapasiteten ble sprengt, og det skapte problemer for den øvrige trafikken. Bredbåndskundene opplevde at bildene fikk dårligere kvalitet, eller at de ikke kom inn på sidene i det hele tatt, sier Moe.

NextGenTel krevde at NRK skulle betale for en egen linje, slik at kundene kunne se NRKs TV-tilbud med god kvalitet. Dette ville og kunne imidlertid ikke NRK gjøre.

- Den umiddelbare konsekvensen var at NextGenTel reduserte kapasiteten på nettrafikken fra NRK for sine kunder. Denne typen utfordringer er nye for en offentlig finansiert institusjon som NRK, mener Moe.

Powered by Labrador CMS