Oldtidsmenneskene påvirket klimaet

Avgass fra store påsatte branner gjorde sitt til at menneskene intetanende begynte å påvirke klimaet lenge før den industrielle revolusjon.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nye undersøkelser peker mot at dette er en årsak til klimapåvirkningen i en før-industriell tid.

Ved å analysere drivhusgasser som har ligget skjult i luftbobler i 2000 år gammel is i Antarktis, har forskere funnet ut at mengden metan i atmosfæren økte jevnt i det første årtusen etter Kristus.

Betydelige mengder av gassen har sitt opphav fra svært store branner som menneskene på denne tiden selv iscenesatte for å rydde plass til bosettinger og gårdsbruk. Det melder BBC News, som igjen siterer Science.

- Ild har vært kjent for menneskeheten i flere hundre tusen år. Og selv om befolkningen var veldig liten, sørget man jevnlig for å sette i gang store branner, sier forskningsleder Dominic Ferretti ved the National Institute of Water and Atmospheric Research Limited i Wellington, New Zealand, til BBC News.

Det er kjemiske “avtrykk” av karbonatomer i isen har hjulpet forskerne til å forstå hvor gassutslippene stammer fra.

Forskerne legger til at også naturlige klimaendringer har bidratt til utslippene av metan i før-industriell tid, slik at ikke all gassen som steg opp i atomsfæren kan tilskrives menneskelig aktivitet.

Powered by Labrador CMS