Antarktis-sesongen er i gang

Mens det stadig blir kaldere og mørkere i Arktis, stiger nå temperaturen med én grad hver dag inne på isplatået i Antarktis. Det er sommer og forskere fra hele verden legger ut på sine vel planlagte ekspedisjoner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det er ikke så lett å gjøre finmotorisk arbeid når man har fire lag med votter på seg, sier Antarktis-veteran og leder av Det norske IPY-sektretariatet Olav Orheim.

- Men når temperaturen stiger fra -55-60 grader til -30-25, da begynner det å bli mulig å jobbe. Slik er det i desember og januar - som er det beste månedene i Antarktis, men temperaturstigningen begynner omtrent nå, i november.

Orheim snakker om forholdene for forskere på isplatået i Antarktis. Et sted som er høyaktuelt å undersøke nå, i forhold til klimaendringer, issmelting og økt globalt havnivå.

Sitt eget klima

17 ganger har glasiolog Orheim vært på ekspedisjon i dette området. Platået ligger ca. 4000 meter over havet og er helt flatt. Kulden er derfor allstedsnærverende, og lufta er tynn. Altså ikke ultimate arbeidsforhold, men levelig i sommermånedene, så denne lille luken av lys og “varme” må forskerne utnytte

"Foto: Susanne Moen Stephansen"

- Årsaken til den raske temperaturstigningen er at sola kommer opp på denne tiden av året, og det er sjelden skyer så den skinner døgnet rundt. Ismassene gjør at området får sitt eget klima, forteller Orheim.

Traverser på isen

Og i dette klimaet er det altså en rekke IPY-forskere som skal jobbe. Både Kina, Australia, Frankrike, Italia, Sverige, Japan, Norge og USA er involvert i traverser på kryss og tvers av isplatået.

- Det er svært mange som vil måle innlandsisen og gjøre undersøkelser der nå. Interessen er enorm, og det er mange spennende prosjekter. Men traversen som Norge og USA gjør sammen, er nok den mest spektaktulære, sier Orheim.

Traversen, som ledes av Norsk Polarinstitutts leder Jan-Gunnar Winther, skal gå over to sesonger langs en 2800 km lang rute fra kysten av Dronning Maud land og inn til Sydpolen og tilbake.

Kribler

Ekspedisjonen går til noen av de mest ukjente områdene i det østlige Antarktis og har som mål å skaffe mer kunnskap om klimaendringens effekt på “det kalde kontinentet”. Her kan du følge Norwegian-U.S. Scientific Traverse.

Hele mannskapet som skal være med på traversen er nå samlet på Troll-stasjonen for å forberede avgangen ut på platået.

- Kribler det det i kroppen etter å være med, Orheim?

- He-he, klart jeg hadde hatt lyst til å være der ute på platået å jobbe, men alt har sin tid og sitt sted, humrer han.

- Det blir i alle fall veldig spennende å følge med på arbeidet til Jan-Gunnar og de andre, sier han,

Orheim var på sin første ekspedisjon i Antarktis som ung student i 1965. Sist gang han var i isødet var for tre år siden.

Mye krill i Antarktis?

Også i havområdene utenfor Antarktis kommer det til å være stor IPY-aktivitet i tiden framover. 15. november legger det norske forskningsfartøyet G.O. Sars ut på den lange ferden mot dette farvannet.

Forskere fra en rekke norskledede IPY-prosjekter blir først plukket opp i Montevideo, slik at de slippe den lange transportetappen.

Prosjektet AKES, som skal finne ut hvor mye krill det er i Antarktis, er blant prosjektene som er med.

Les mer om havekspedisjonene og traversene over landområdene i Antarktis på de internasjonale sidene til Polaråret.

Powered by Labrador CMS