Ny rapport skal stoppe klimaskeptikere

Engelske forskere har lagd en ny klimaberegning. Den skal visst gi så tydelige tegn på at klimaendringene skyldes menneskelig aktivitet, at den vil målbinde klimaskeptikerne.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er vi mennesker som har skylda for at temperaturene i havet stiger, sier en ny rapport fra Centre for Global Atmospheric Modelling ved University of Reading.

- Bevisene, basert på datamodeller og feltobservasjoner, er så sterke at de bør sette en stopper for all debatt om hvorvidt menneskeheten forårsaker global oppvarming, sier Tim Barnett som ledet undersøkelsen.

Menneskelige utslipp

Forskerne har klart å ta vekk bidragene fra både sol, vulkaner og naturlig variasjon fra målingene av stigende temperaturer i havet, heter det i ei pressemelding fra Natural Environment Research Council.

Og disse observerte temperaturstigningene kan bare bli simulert riktig i klimamodeller hvis utslippene av klimagass fra industri, landbruk og transport er med, mener forskerne, som legger til at beregninger av temperaturstigningen i de øverste 700 meterne av alle havbassengene stemmer med faktiske observasjoner.

Intet rom for skeptikere?

- Påstandene om at klimamodellene er så unøyaktige at de blir upålitelige, kan ikke lenger forsvares, sier Barnett.

- Modellene behandler temperaturdelen av problemet riktig, og det antyder at forutsigelsene for de neste tiårene også bør være rimelig korrekte. Dette betyr antageligvis at global oppvarming i virkeligheten kommer til å resultere i endringer som millioner av mennesker kommer til å bli påvirket av.

Referanse:

Rapporten Penetration of human induced warming into the world’s oceans publiseres i Science, 3. juni 2005.

Powered by Labrador CMS