Vil ikke uttale seg om klimatiltak

Forsker og medlem av FNs klimapanel, Susan Solomon, ville ikke uttale seg om klimatiltak da hun mandag holdt foredrag på klimakonferansen til Det Norske Videnskaps-Akademi i Oslo.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Solomon slo fast at det er politikernes oppgave å foreslå tiltak. Det vil bli vinnere og tapere i den globale oppvarmingen.

Norge vil trolig komme bra fra den globale oppvarmingen. Vi ligger i et område der det vil bli varmere og der det vil bli mer nedbør, mens et område som Sahel i Afrika nærmest vil tørke bort, påpekte Solomon.

Om vi skal godta denne utviklingen eller om vi skal gjøre noe for å stanse den, og i tilfelle hvilke tiltak som skal settes i verk, innebærer så mange og tunge verdivalg og vurderinger at det ønsker ikke den amerikanske forskeren å ha noen mening om.

- Jeg er bare forsker, men det vil kreve svære tiltak for å gjøre noen med klimaendringene, sa Solomon.

Hun innledet en to dagers klimakonferanse i anledning av 150-årsjubileet til Videnskaps-akademiet. Kronprins Haakon var blant tilhørerne under foredraget.

Dramatisk økning

Solomon gikk gjennom den tidligere offentliggjorte rapporten fra FNs klimapanel i 2007 om årsakene til klimaendringene.

Der blir det slått fast at vi er inne i en periode med global oppvarming. Denne oppvarmingen er menneskeskapt, og skyldes utslipp av klimagasser, i særdeleshet karbondioksid (CO2) fra forbrenning av karbon.

FNs klimapanel er kommet fram til at solflekkaktivitet og andre faktorer ikke har noen betydning for den oppvarmingen av kloden som vi er vitne til i dag.

Andelen av CO2 i atmosfæren har økt dramatisk i vår tid og er større enn noen gang de siste 500.000 årene. Den globale gjennomsnittstemperaturen er i dag 0,75 grader celsius høyere enn i 1860, og de varmeste årene har vært de siste tolv årene.

Varmest i nord

- Selv om vi stanset alle CO-utslipp i dag, vil den globale gjennomsnittstemperaturen øke med enda 0,6 grader celsius, sa Solomon, som også svarte på spørsmål fra publikum i salen.

Blant annet ga hun en forklaring på hvorfor oppvarmingen blir så mye større i arktiske områder i nord enn andre steder på kloden.

Når isens utbredelse i Arktis blir mindre, og når det blir mindre områder med snø og kortere snøsesong, svekkes refleksjonen av solvarmen.

Et mer åpent polhav absorberer med andre ord mer varme enn et islagt hav, påpekte Solomon da hun ble oppfordret til å gi en pedagogiske forklaring på den sterke oppvarmingen av klodens nordområder.

Hun mener det ikke er noe problem å gjøre det som skjer med kloden forståelig for folk flest.

- Men prisen for demokratiet er at vi må høre på alle, sa den velrenommerte forskeren og klimaeksperten i Det Norsk Videnskaps-akademi i Oslo mandag.

(NTB-Arnt Folgerø)

Powered by Labrador CMS