Varmeste sommer i Europa på 500 år

Årets sommer var den varmeste i Europa på 500 år, hevder sveitsiske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et nytt bevis på en menneskeskapt global oppvarming, mener forskerne ved universitetet i Bern, som tirsdag la fram en ny rapport.

- Det er meget sannsynlig at menneskelig aktivitet og drivhusgasser har forårsaket temperaturøkningen, sier Jörg Luterbacher, som har ledet arbeidet med studien.

To grader høyere

Studien viser at gjennomsnittstemperaturen i Europa fra juni til august var 19,5 grader, to grader høyere enn gjennomsnittstemperaturen mellom 1901 og 1995.

Under den ekstreme hetebølgen som herjet kontinentet midt på sommeren, da varmen tok livet av tusenvis av mennesker, ble en varmerekord fra 1757 slått.

I denne perioden var gjennomsnittstemperaturen opptil fem grader høyere enn normalt, ifølge de sveitsiske forskerne, som blant annet har brukt nedtegnelser fra munker fra 500 år tilbake for å skaffe seg en oversikt over hvordan været var før, skriver NTB.

Det finnes imidlertid endel uklare punkter.

Globalt fenomen?

De sveitsiske forskerne legger, såvidt forskning.no kjenner til, ikke frem data som viser at den varme sommeren i Europa var et globalt fenomen, som jo må være kravet, dersom vi snakker om beviser for global oppvarming.

For å avgjøre om Luterbacher & co har rett, må vi også vite hvor målingene er foretatt, og om det er korrigert for den såkalte urban heat island-effekten. Temperaturmålinger foretas idag som regel i urbane strøk, der temperaturen lokalt er høyere enn normalt, grunnet vindskjerming, oppvarming fra betong og bygninger etc.

Drivhuseffekt i 1540?

Det finnes likeledes mange indikasjoner på at sommerne 1924, 1947 og 1976 var varmere enn 2003 - alt avhengig av i hvilke deler av Europa du måler og i hvilke tidsrom.

Disse sommerne var uansett ikke så varme som sommeren 1540 (som er mindre enn 500 år siden), da det regnet ti dager i tidsrommet fra begynnelsen av februar til midt i desember, og ungene badet i Rhinen ved Basel (Sveits) første uka i januar 1541. Vinteren kom forøvrig andre uka i januar - som et knyttneveslag - og våren 1541 var sen.

Man kan spørre seg om sommeren 1540 også var menneskeskapt.

Powered by Labrador CMS