Saken er produsert og finansiert av Norges geologiske undersøkelse - Les mer

Sjekk permafrosten på nett

Norges første permafrostdatabase er ute på nett. Ved enkle tastetrykk kan alle som ønsker det undersøke permafrosten på Svalbard og i Norge.
13.5 2009 05:00


Permafrost sprøyter opp under boring i Adventdalen på Svalbard. (Foto: Hanne Christiansen/UNIS)

Opplysningene ble lagt ut samtidig som feltaktivitetene i Det internasjonale polaråret (IPY) ble avsluttet i vinter.

- Dette er vi svært tilfredse med. Vi er antagelig blant de første polarårsprosjekteter som gjør sine data tilgjengelig for alle.

- Medarbeidere ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) har bygget opp databasen og arbeidet mye med å få dette på plass, sier prosjektleder Hanne Christiansen ved Universitetssenteret på Svalbard (UNIS).

Måler permafrosten

- Geologistudenter ved UNIS har allerede brukt databasen til å laste ned data til oppgaver om permafrostens temperaturforhold her på Svalbard. Databasen letter tilgangen til permafrostdata, sier hun.

Hanne Christiansen leder polarårsprosjektet Permafrost Observatory Project: A Contribution to the Thermal State of Permafrost in Norway and Svalbard (TSP Norway), hvor forskerne måler og beregner utbredelsen av permafrost både på Svalbard og i deler av fastlands-Norge.

Temperatur og tykkelse

Målinger fra en rekke nye hull som er boret i både berggrunn og løsmasser, gir forskerne ny informasjon om temperatur og tykkelse på lagene med permafrost.

Arbeidet er tett knyttet til dagens klimaendringer og til spørsmål om hva som kan skje dersom permafrost smelter.


Resultater fra en rekke boringer i permafrosten på Svalbard og deler av Fastlands-Norge er nå ute på nett. (Foto: Hanne Christiansen/UNIS)

For eksempel er teorien at permafrost låser fjellpartier som i en skrustikke. Dersom isen smelter øker trykket i porer og sprekker, og store fjellpartier kan bli mer ustabile og i verste fall gli ut.

- Foreløpig er ikke samtlige data fra prosjektet lagt inn i databasen, men vi er kommet langt, spesielt med mange data fra Svalbard, fastslår Hanne Christiansen.

Bredt samarbeid

Både Norges forskningsråd og Det internasjonale polaråret (IPY) har gjentatte ganger understreket at forskningsdata skal være tilgjengelig for alle interesserte, og ikke bare for forskerne. Dette kravet er til og med nedfelt i IPYs egen datapolitikk.

Prosjektet Thermal State of Permafrost in Norway and Svalbard (TSP Norway) er et bredt samarbeidsprosjekt mellom UNIS, Universitetet i Oslo, NGU, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og Meteorologisk Institutt.

Her er databasen:

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse