Godværet gjemmer seg i høyden

Hvor pokker blir det av det milde været, tenker du kanskje, mens sprengkulda herjer over landet så du ikke har kjent tærne dine på dagevis. Meteorologene sa jo at det skulle bli mindre kaldt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For eksempel var det noen statsmeteorologer som var frampå på mandag og spådde null grader for Oslo på onsdag. Gradstokken viste derimot minus seks.

Bordsett fra i de nordligste fylkene er langtidsvarlset “varierende temperatur, men gjennomgående forholdsvis mildt”. Varierende er stikkordet, kan det virke som: Loddrett varierende med sprengkulde på bånn.

Kalde dumper

På en måte har nemlig meteorologene rett: Det er blitt mildere. Problemet er bare at mildværet ikke kommer seg ned i dumpene, men holder seg oppe i høyden. Om det får karra seg nedover i løpet av de neste dagene er ikke lett å si.

Det er i alle fall ingen vits i å henge pelsen tilbake i kottet. Sjansene er til stede for at vi får hutre litt til i lavereliggende strøk.

Høres det bakvendt ut, sier du? Jo, mulig, det. Vanligvis blir det liksom kaldere jo høyere opp i terrenget man kommer.

Temperaturinversjon

I den frie atmosfæren synker temperaturen vanligvis med mellom 0,6 og 0,7 grader celsius per 100 meter. Det finnes imidlertid en del prosesser som forandrer litt på dette, slik at temperaturen faktisk stiger istedenfor å synke i begrensede høydeintervaller, forklarer ekspertene ved Meteorologisk institutt.

Temperaturinversjon heter det på meteorologspråket, og de alvorligste tilfellene av det omvendte været forekommer i høytrykkssituasjoner om vinteren.

I slike situasjoner ligger luften nemlig stort sett i ro. Den blir avkjølt ved bakken, og fordi kald luft er tyngre enn varm luft, vil de kaldeste minusgradene forsøke å innta de laveste partiene i terrenget.

Varmt på fjellet

I stille vær om vinteren er det derfor ikke unormalt at gradestokken ser mye snillere ut litt høyere oppe.

Dersom det begynner å blåse, derimot, vil forskjellene utjevnes, og normaliteten sige tilbake slik at det blir kaldere jo høyere opp man kommer.

For å få hente ned den snille temperaturen kan vi altså ønske oss at det blåser litt. Vind kan henge sammen med et væromslag.

Dersom det slår om til mildere vær (og det har det allerede gjort, bare at vi ikke merker det her nede), blir det gjerne mildt i høye og åpne partier først, mens kaldluften blir liggende igjen i skjermede deler av terrenget.

Sommerinversjon

Når temperaturen øker fra bakken og oppover kalles det en bakkeinversjon, og dette forekommer som sagt oftest om vinteren. Men det finnes sommerinversjoner også. Dersom temperaturen blir lavere med høyden for så å øke igjen, kalles det en høydeinversjon.

Høydeinversjoner henger sammen med sommer og høytrykk. Den er en effektiv sperre for luften som er varmet opp av bakken og forsøker seg på en oppstigning. Ved avkjøling om natten dannes ofte et tynt skylag like under slike høydeinversjoner - det forsvinnner som regel når sola får varmet det opp.

Siden det er lenge til sommeren, får vi nøye oss med å håpe på at mildværet etter hvert klarer å presse seg ned til oss i dumpene, så vi slipper at tærne knekker av en vakker dag.

Powered by Labrador CMS