Julaften er blant de yngste

Så ble det jul i år også. Men har julen "alltid" vært her? Nei, sier fagfolk - julen er den yngste av kirkens store fester. På den annen side. Før man feiret jul, feiret man saturnalia.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den kristne julen ble til i Roma på 300-tallet. Feiringen av Jesu fødsel startet i løpet av de første tiårene etter at kristendommen endelig ble godtatt som religion i Romerriket, men ingen vet nøyaktig hvor, når og hvordan.

Feiringen er første gang nevnt i et dokument fra år 336, mens den tidligste bevarte øyenvitneskildringen stammer fra rundt år 400.

Fra før hadde kirken adoptert de jødiske festene med påske og pinse, og gitt dem nytt kristent innhold. Festen for Jesu fødsel hadde naturlig nok ingen slik forankring. Den ble lagt til den 25. desember, til en tid da romerne fra før feiret sine solguder. Ifølge den julianske kalenderen var den 25. desember solvervsdagen, og derfor solens fødselsdag.

Den 25. desember var for romerne slutten på den ukelange saturnaliafesten, årets viktigste fest. Skikkene fra denne festen gled etter hvert over i julefeiringen.

Saturnalia ble feiret til ære for guden Saturn, som egentlig var en jordbruksgud. Han var en av deres virkelig gamle guder, som, ifølge tradisjonen hadde eksistert helt siden “gullalderen” - den gode tiden romerne trodde hadde vært en gang i fortiden, da det var velstand og overflod for alle. Saturnalia ble dermed en fest der man for en stakket stund gjenopplevde gullalderen.

Feiringen startet med et stort offer i Saturntempelet i det religiøse og politiske sentrum, Forum. Deretter fulgte en offentlig bankett, åpen for alle. Etter banketten gikk folk gjennom gatene med tente lys og hilste hverandre med høye rop: IO, Saturnalia!

Folk drev i gatene hele uken igjennom, butikker og kontorer var stengt, man gikk på familiebesøk og ga gaver til barna.

Saturnalia var også festen der alt vanlig ble snudd på hodet. Herskapet skulle servere slavene de beste retter og slavene kunne på sin side gjøre narr av sine herrer. Ikke ulikt et moderne norsk bedriftsjulebord, mao.

Powered by Labrador CMS