Skogsvern problemsak for regjeringen

Vern av et digert barskogsområde i Buskerud seiler opp som regjeringens neste hodepine. Denne gangen er det Senterpartiet, og ikke SV, som kommer i klemme.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Direktoratet for naturforvaltning (DN) går inn for vern av et område på 147 kvadratkilometer i Trillemarka i Buskerud.

Miljøbevegelsen mener dette er for lite og vil ha ytterligere 50 kvadratkilometer. Sps Per Olaf Lundteigen går for 100, sammen med grunneierne og lokale myndigheter.

- Skuffende

- Dette er et skuffende forslag. DN har latt seg styre av andre interesser enn vern. Direktoratet har gjort en politisk vurdering ved å foreslå et kompromiss mellom vern og næringsinteresser. Den vurderingen skal andre foreta, sier Lars Haltbrekken, leder av Naturvernforbundet, til NTB.

Han frykter at svært verneverdige områder nå åpnes for hyttebygging. Leder av Natur og Ungdom, Bård Lahn, viser til at regjeringen har forpliktet seg til å stanse tap av biologisk mangfold innen 2010.

- De barskogsområdene som er igjen, må vernes. Vi har ingenting å gå på. Dette kompromisset er for dårlig, sier Lahn.

Mellomløsning

DN avviser et forslag fra de berørte kommunene og grunneierne om å verne 100 kvadratkilometer, men går heller ikke inn for et forslag på rundt 200 kvadratkilometer fra miljøbevegelsen.

Direktoratet velger en slags mellomløsning på 147 kvadratkilometer. Dette området foreslås som naturreservat. Mandag leverte DN sin tilråding til Miljøverndepartementet som har det endelige ord i saken. Den blir trolig avgjort i løpet av høsten.

Per Olaf Lundteigen, Sp-representant fra Buskerud, stiller seg 100 prosent bak det lokale forslaget.

- Enestående

- Dette er enestående i sin størrelse. Hundre tusen mål er enormt. Alle har stilt seg bak det, bortsett fra SV. Og det er utformet slik at det får bukt med utvekstene i hyttebyggingen, sier Lundteigen til NTB.

Han håper at miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) innser dette når hun kommer på befaring til uken.

- Vi har en enestående mulighet for statsråden til å komme i dialog og vekk fra konflikt, sier Lundteigen.

Fylkesleder i Buskerud Sp, Laila Tryde, støtter også forslaget fra kommunene og grunneierne.

- Senterpartiet går for vern gjennom bruk. Dette forslaget har vært gjennom en grundig demokratisk prosess lokalt, og det bør bli hørt. Vi kommer til å reagere sterkt dersom vi bli overkjørt, sier Tryde til NTB.

Størst i landet

Området i Trillemarka-Rollagsfjell blir det største skogvernområdet i Norge. Om lag halvparten av området som DN foreslår vernet, er produktiv skog.

Direktoratet sier at det foreslåtte området inneholder store naturverdier, og at vern vil være et betydelig bidrag til arbeidet med å rette opp sentrale mangler ved dagens skogvern.

Grunneierne ser på Sp som sitt parti, og for regjeringen blir dette en vanskelig sak med stor symbolverdi. Det er første gang siden regjeringsdannelsen for et år siden at Sp virkelig blir utfordret på en kjernesak.

Men SV oppfatter seg som miljøgarantisten i regjeringen, og det er vanskelig å se at partiet kan kompromisse i et vernesak så kort tid etter Mongstad og de berømmelige gasskraftformuleringene.

På grasrota i Buskerud blir direktoratets forslag tolket som en oppfordring til konflikt. Varaordfører Runolv Stegane (V) i Sigdal sier at det føles som et knyttneveslag mot lokaldemokratiet og miljøet, dersom regjeringen følger direktoratets råd og overkjører forslaget på 100 kvadratkilometer.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS