Ingen vits i å kose med kua?

Bekymra kyr produserer opp til 15 prosent mindre melk, men gårdbrukerne vet ikke så mye om hva godt de kan gjøre for dem. Kos er i alle fall ikke det kveget lengter mest etter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

At bonden hvisker søte ord i øret på kua og stryker henne mildt over ryggen gir ikke nødvendigvis mer melk i jura. Når kvigene får velge selv, er det bare mat som gjelder.

Labyrint

Forskere ved Purdue University i Illinois i USA bestemte seg for å finne en metode slik at kua selv kunne si fra om hvordan hun helst ville bli behandla.

- Vi fant ikke noe belegg for å si at det å bli kost med eller snakka til med myk stemme er tilfredsstillende for kveg, skriver de i forskningsrapporten.

Forskergruppa gjette derfor kviger inn i en Y-formet labyrint. I hver av labyrintens to ender stod en person, og kua måtte bestemme hvem den ville gå mot, ut fra hva mennesket hadde å gi.

Skjenn, klapp eller mat

Forskerne byttet på å plassere ut mennesker som kunne tilby mat, skjenn, vennlige klapp eller ingen ting.

For de følsomme husdyrene var roping og skjenning like ille som et slag eller elektrisk støt. Men de brydde seg ikke noe om kjærtegn eller myke stemmer.

Klapping er overdrevent?

Kuene, ensidige som de kanskje er, valgte konsekvent mat foran noe annet.

I følge journalen Nature er moralen i historien som følger: Du må tenke over hvordan du behandler flokken, men du trenger ikke nødvendigvis å overdrive ved å kose med dyrene.

- Kuer har sosial kroppspleie

Professor Knut Bøe ved Norges Landbrukshøgskole mener at det helt sikkert stemmer at kuer velger mat fremfor det aller meste, men går ikke med på at det vil si at de ikke liker kos.

- Kyr har sosial kroppspleie seg imellom også. De har et stort behov for pleie på egen kropp, men det er ikke alle steder de når selv, for eksempel i pannen eller helt bak på halerota. Det er helt vanlig at en en ku slikker en annen, sier Bøe.

Står hun stille, så liker hun det

"Kua prioriterer mat foran kjærtegn fra bonden."

Slik han ser det er det ingen grunn til at gårdbrukerne skal slutte å klappe kveget sitt.

- Bonden kan prate med vennlig stemme når han driver dem, gi dem positiv behandling og stryke dem. Det finnes undersøkelser som viser at dette har en positiv virkning, men det spørs i hvilken stor grad dyra har blitt tilvendt stryk og kos, sier Bøe.

- Men hvordan ser man på en ku at hun liker å bli kost med?

- Det er enkelt! Står kua rolig, så liker hun det, og går hun sin vei så liker hun det ikke, sier Bøe.

Referanser:

Dairy cattle’s choice of handling treatments in a Y-maze, Pajor, E. A., Rushen, J. & de Passillé, A. M. B; Applied Animal Behaviour Science, 80, 93 - 107, (2003).

Powered by Labrador CMS