På jobb for jernbanen

Geiter er ganske ålreite dyr, samfunnsnyttige er de også. Nå prøver man ut geiter i stedet for motorsag og kjemikalier, for å rydde trær og busker langs jernbanelinja.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er helt nødvendig å holde området langs jernbanelinja fritt for trær og busker. Togførerne må ha fri sikt, derfor er Jernbaneverket pålagt å sørge fra at det ikke gror igjen langs jernbanelinjene.

- Det er en stor jobb å hindre gjengroing, og det er ikke lite kjemikalier som hvert år spres ut langs jernbanelinjene landet over. I tillegg må en god del trær tas med motorsag.

- Det vi ønsker å finne ut er derfor om geiter kan gjøre jobben like bra, sier Gunhild Dahle som skriver masteroppgave i naturforvaltning om geiter som ryddemannskap.

Miljøvennlig

- Geiter er uten tvil mer miljøvennlige enn kjemikaliene, og kanskje også et billigere alternativ enn manuell rydding. Dette er noe av det jeg ønsker å finne ut mer om i dette forsøket, fortsetter Gunhild Dahle.

Masteroppgaven hennes er en del av ett 5-årig samarbeidsprosjekt mellom Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) og Jernbaneverket.

Geitene tilhører bonde Ola Rygg på Gol.

Helst ikke or

"Ikke or i dag igjen!, foto: Gunhild Dahle>- Vi har et forsøk gående på Gol, hvor vi har sluppet geitene på nedsiden av jernbanelinja ned mot elva. Innenfor et gjerde vel og merke. - Jeg har prøvd å registrere beitemønsteret, hvor mye de spiser og hva de liker best. Dessuten vil vi gjerne vite mer om hva slags geiter som spiser hva. Er det for eksempel variasjoner i menyen mellom geiter med kje og kastrerte geitebukker? Jeg skal prøve å finne ut hvor stor del av dietten til geitene som består av trevegetasjon, i og med at dette vil være viktig ved rydding av vegetasjon. - Det som er sikkert, er at or ikke foretrekkes, mens rogn, selje og vier er mest populære og snaues for både bark og løv. Også bjørk beites til en viss grad. Innimellom kan geitene beite litt på orebark, men dette er helst når det ikke er noe annet tilgjengelig.

Forskningsobjektene vil ha kos</p> <p> For å registrere beitemønsteret må Gunhild Dahle så og si fotfølge geitene. Jeg sjekket hver geit tre ganger om dagen, i fem minutter av gangen. Men de er sosiale vesener, og et av problemene mine var at de ville kose mens jeg gjorde registreringer! </p> <p> Likevel, etter bare en sesong, viser de foreløpige resultatene tydelig at geiter er effektivt ryddemannskap, særlig tidlig på våren og seint på høsten, fordi det da er lite gras og urter tilgjengelig. </p> <p class=”>Geiteentreprenører

Noe av poenget med prosjektet er å finne ut om bruken av geiter lønner seg rent økonomisk. Dersom de gjør det, kan man tenke seg at geiter benyttes i flere sammenhenger hvor det er nødvendig å hindre gjengroing, for eksempel langs kraftlinjer.

Man kan tenke seg at bønder som holder geiter kan leie ut disse til å rydde landskapet, så å si drive som geiteentreprenør. Ikke så dumt for bønder som er på jakt etter ny virksomhet på gården.

- Vi skal heller ikke glemme at geitekjøtt er smakfullt og godt, disse kasjmirgeitene har dessuten mer kjøttfylde enn vanlige norske geiter. Kasjmirull er i tillegg en ettertraktet vare, sier Gunhild Dahle.

Powered by Labrador CMS