I en liten studie ble syv menn med Downs syndrom gitt et hormonregulerende preparat. Forskerne undersøkte effekten gjennom tester og MR-scanning.
I en liten studie ble syv menn med Downs syndrom gitt et hormonregulerende preparat. Forskerne undersøkte effekten gjennom tester og MR-scanning.

Ny behandling forbedret kognisjon hos pasienter med Downs syndrom

En ny hormonbehandling forbedret de kognitive evnene med 10 til 30 prosent hos seks menn med Downs syndrom, ifølge sveitsiske forskere.

– Vi kommer ikke til å kurere de kognitive lidelsene til mennesker med Downs syndrom, men forbedringen vi ser i resultatene våre virker allerede grunnleggende nok til å håpe på å forbedre livskvaliteten deres, sier Nelly Pitteloud, en av forskerne bak studien.

Begrepene kognisjon og kognitive evner sikter gjerne til tenkning, oppmerksomhet, hukommelse, problemløsing og språkevner.

Studien er gjennomført av forskere ved Lausanne universitetssykehus i Sveits.

1 av 1000 har Downs

Downs syndrom er den vanligste genetiske formen for psykisk utviklingshemming, og det forekommer hos rundt 1 av 1.000 mennesker, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Den sveitsiske studien antyder at måten hormonet GnRH produseres på i hjernen kan påvirke kognitive funksjoner som hukommelse, språk og læring. GnRH-hormoner regulerer hvor mye testosteron og østrogen som produseres.

Planlegger større studie

Sju menn med Downs syndrom i alderen 20 til 50 år fikk GnRH-medisin gjennom armen annenhver time, i en periode på seks måneder.

Det ble utført kognisjons- og lukttester under behandlingen, samt MR-undersøkelser. Seks av mennene viste forbedring i kognisjon uten særlige bivirkninger, men ingen hadde endringer i luktesansen.

I løpet av de kommende månedene planlegger forskerne en større studie. Da skal de ha med placebodoser, og studien skal utføres på 50 til 60 pasienter, hvorav en tredel er kvinner.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS