Hvem sa det?

Hvis oldingen ved siden av deg på bussen plutselig ytret sin begeistring over den siste låta til Marilyn Manson ville hjernen din fattet mistanke på millisekundet. Den vurderer nemlig både ordene og avsenderen fluksens.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hjernen er en fantastisk greie. Den klarer å forstå meninga av setninger i samme sekund som ordene sies. Den reagerer også sporenstreks på ord som ikke passer inn i sammenhengen.

Nå har imidlertid nederlandske forskere funnet ut at tenkeboksen ikke bare vurderer ordene i setningen. I løpet av to-tre tiendedels sekunder har den også overveid hvordan ordene skal tolkes i forhold til hvem som sier dem.

- De som lytter bruker hva de vet eller kan tenke seg til om personen som snakker, i de tidligste stadiene av meningskonstruksjon, sier Jos van Berkum fra University of Amsterdam i ei pressemelding.

Han mener disse resultatene viser hvor viktig taleren er for tolkningen av språket.

Ren med hest og vann

Det er ingen hemmelighet at hjernen din bruker grammatikken til å finne en umiddelbar mening i hva folk rundt deg sier. Når forskere har målt den elektriske aktiviteten i hodet, har de sett at tenkeboksen også reagerer lynkjapt på ord som ikke passer.

"Hest og vann??!"

Forvirrende setninger som Du vasker hendene med hest og vann tryller straks fram et spesielt utslag i hjernen.

For å finne ut mer om hvordan språkforståelsen fungerer, målte forskerne fra Universitetet i Amsterdam også hva som skjedde i hodet når det ble utsatt for setninger som ikke passet med avsenderen.

Du? Britney Spears?

Frivillige prøvekluter ble utsatt for forvirrende sammenstillinger, for eksempel menn som uttalte: Skulle ønske jeg så ut som Britney Spears i den siste videoen hennes.

Bare to-tre tiendedels sekunder etter at ordene Britney Spears ble sagt, registrerte forskerne omtrent nøyaktig de samme impulsene som de hadde sett da ordet såpe ble byttet ut med hest.

Resultatet strider imot oppfattningen om at vi først konstruerer meningen med språket bare ut ifra ordene i setningene, mener forskerne. De tror avsenderen er en temmelig vesentlig del av selv den første forståelsen.

Dessuten viser det hvor fort vi reagerer på overraskelser. På bussen, for eksempel. Dermed vil du kanskje også, etter et par millisekunder med forbløffelse, falle ned på den mest plausible forklaringa:

At gubben har forvekslet Manson med Monroe.

Referanse:

Resultatene ble lagt fram på det femte Forum of European Neuroscience (FENS 2006), i regi av Federation of European Neuroscience Societies.

Lenker:

FENS 2006
Federation of European Neuroscience Societies

Powered by Labrador CMS