Norsk polarhistorie skrives

Arbeidet med en samlet fremstilling av norsk polarhistorie er nå i gang. Verket, som skal beskrive hele den store norske aktiviteten i de polare områdene, vil foreligge høsten 2004 i tre store bind.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Nansen lanserte også et sterkt nasjonalistisk motiv for Fram-ekspedisjonen: - Maatte det blive nordmændene, som her viser veien! .... Maatte det blive det norske flag, som første gang vaier over vor pol! Her er mannskapet i 17. mai-tog med flagg og faner. Hundene er pyntet med rosetter. Bildet tilhører Nasjonalbiblioteket, avdeling Oslo, Billedsamlingen."

Den norske virksomheten i Arktis og Antarktis har vært mangesidig. Mange har stilt spørsmål som dette: Hvorfor oppsøke ugjestmild natur, kulde og i verste fall risikere liv og helse? Hvordan har en forestilt seg, hatt kjennskap til og tilegnet seg områder med evig is og snødekke? Hvordan fortonte livet seg på skiekspedisjoner, i fangsthytter, på hvalfangstskuter og på forskningsstasjoner? Hvilke politiske overveielser har ligget til grunn for virksomheten?

Svarene på spørsmålene er også mangesidige. De tre bindene vil samle temaene. Hvert bind blir på 450 sider, rikt illustrert. For det internasjonale marked planlegges en engelskspråklig ettbindsutgave.

Norsk Polarhistorie er et pionérarbeid, skrevet av ledende forskere innen mange fagfelter. Verket tar for seg både de store ekspedisjonene, den vitenskapelige utforskningen, næringsvirksomheten og de politiske aspektene i Arktis, såvel som Antarktis, fra 1672 og fram til i dag. Vekten legges på den norske virksomheten, men den settes inn i en internasjonal sammenheng.

Redaktører for verket er Einar-Arne Drivenes og Harald Dag Jølle. Ketil Zachariassen er redaksjonssekretær og billedredaktør. Redaksjonen har tilhold ved Institutt for historie, Universitetet i Tromsø

Norges forskningsråd støtter prosjektet med to millioner kroner.

Powered by Labrador CMS