Keiser Wilhelm II ville angripe USA

Tysklands siste keiser, Wilhelm II, la planer om å angripe USA. New York og Boston skulle bombes, og slik gi tyskerne kontroll over Atlanter- og Stillehavsområdet.
14.5 2002 08:00

Angrepsplanene fremgår av dokumenter som den tyske avisen Die Zeit har funnet i militærarkivet i Freiburg. Keiser Wilhelm II - som tilbrakte svært mye tid på ferier i Norge - la de ambisiøse militære planene lenge før 1. verdenskrig.

Alt vinteren 1897-98 laget marineløytnant Eberhard von Mantey det første utkastet til angrepet på USA, ifølge Die Zeit. Angrepet skulle tvinge amerikanerne til å gi Tyskland frie hender i Atlanterhavet og Stillehavet. Wilhelm II ønsket å grunnlegge nye kolonier og militærbaser i stor stil.

Manteys ideer vakte gjenklang hos keiseren, og et år senere kunne offiseren presentere konkrete planer for et angrep på New York, som den gang hadde tre millioner innbyggere.

I 1899 overtok Wilhelm II kommandoen over marinen, og i 1900 vedtok Riksdagen å doble den tyske krigsflåtens størrelse. Planene for angrepet på USA ble beholdt og videreutviklet helt fram til 1906, tross motstand fra generalstaben. Først da USA hadde gjennomført en massiv utbygging av sin marine og den politiske situasjonen i Europa tilspisset seg, ga Wilhelm II opp sine angrepsplaner.

Biografi over keiser Wilhelm II, finner du hos Deutsches Historisches Museumhttp

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse