Kjeglene som nå skal tilbake til Irak har inskripsjoner i det sumeriske skriftspråket kileskrift, et av de eldste skriftspråkene i verden. (Foto: AFP, NTB Scanpix)

British Museum gir plyndrede gjenstander tilbake til Irak

British Museum gir tilbake opp mot 5000 år gamle plyndrede antikviteter til Irak, etter å ha funnet tempelet de stammer fra.

Britisk politi beslagla åtte gjenstander i mai 2013, få måneder etter den USA-ledede invasjonen av Irak. Gjenstandene ble funnet hos en kunsthandler i London, som manglet de rette papirene for antikvitetene.

Etter arkeologisk detektivarbeid som går Indiana Jones en høy gang, har British Museum nå funnet ut nøyaktig hvor antikvitetene stammer fra.

Normalt sett er dette svært vanskelig, men tre av de stjålne gjenstandene – tre kjegler i leire – ga arkeologene ved museet noen hint.

Inskripsjoner

Kjeglene har nemlig inskripsjoner i det sumeriske skriftspråket kileskrift, et av de eldste skriftspråkene i verden. Skriften forteller hvilket tempel kjeglene skulle plasseres i, ved å vise til hvilken gud dette tempelet ble bygget for og hvilken konge som fikk tempelet bygget.

Inskripsjonene på kjeglene tyder på at kjeglene stammer fra tempelet Eninnu i den antikke byen Girsu, nå kjent som Tello, i Irak.

Tilfeldighetene vil ha det til at British Museum har lært opp irakiske arkeologer i Tello siden 2016, og identiske kjegler er funnet på stedet der tempelet Eninnu har stått. Derfor kunne arkeologene slå fast at de hadde funnet det riktige tempelet.

Samarbeid

Sebastian Rey ledet arkeologteamet som jobbet med å finne ut hvor kjeglene stammet fra.

– Vi kunne kanskje ha funnet ut at kjeglene stammer fra sør i Irak, men å finne det nøyaktige stedet er ekstremt sjeldent, sier Rey.

Iraks ambassadør Salih Husain Alin berømmer staben ved museet for deres «eksepsjonelle innsats».

– Samarbeid som dette mellom Irak og Storbritannia er vesentlig for å bevare og beskytte den irakiske kulturarven, sier han i en uttalelse.

De andre gjenstandene som ble funnet var blant annet en amulett og ulike stempler.

Powered by Labrador CMS