18 prosent av dødsfall på sykehus kan skyldes medisiner

Over 18 prosent av dødsfallene på indremedisinsk avdeling ved Akershus universitetssykehus kan ha sammenheng med bivirkninger fra legemidler.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette blir opplyst i et doktorgradsarbeid som er utført av cand.pharm. Ingebjørg Buajordet ved Statens legemiddelverk. Buajordet har vurdert 732 dødsfall på denne sykehusavdelingen over en periode på to år.

- Det er særlig eldre pasienter og pasienter som behandles med mange legemidler samtidig, som har spesielt stor risiko for bivirkninger der utgangen kan bli dødelig, sier Ingebjørg Buajordet til NTB.

Av de 18 prosent som mistenkes for å være døde på grunn av legemiddelbruk, anser kandidaten at halvparten av dødsfallene skyldes uheldig bruk av legemidler, overbehandling med medisiner som ga gal effekt og for store doser medisiner.

De vanligste medikamentene som fører til død, er for store doser av blodfortynnende medisin og legemidler brukt i behandling av hjerte- og lungesykdommer.

- I forhold til studier som har vært gjort i andre land, særlig i USA, er dette høyere tall enn vi hadde forventet, påpeker hun.

Screening-metode

Doktoranden har også studert en ny metode for å fange opp bivirkninger. Det kan gjøres ved å gjennomgå laboratoriedata systematisk spesielt med tanke på å fange opp potensielt alvorlige bivirkninger i lever og nyre før disse gir symptomer.

- For å kunne ta i bruk en slik metode er det nødvendig med såkalt elektronisk forskriving, det vil si at legen forordner legemidler via PC. Dette skjer foreløpig ikke så hyppig i Norge. Når en pasient legges inn på sykehus her i landet, skriver legen ned hvilke medisiner pasienten skal ha manuelt på et kurveark, sier Buajordet.

Ved store sykehus i USA har det vært elektronisk forskriving i flere år, noe som gjør det lettere å koble medisiner som pasienten står på sammen med laboratoriesvar. Dette kan kombineres med et automatisk varslingssystem, som sier fra hvis pasienten har fått for store doser eller gal kombinasjon av medisiner.

- En utvikling mot elektronisk pasientjournal og forskriving av legemidler er på gang i Norge, men her ligger vi ganske mange år etter for eksempel USA, sier Buajordet.

Hun mener elektronisk journalføring vil bli et viktig verktøy for norske leger for å forhindre en del bivirkninger av medisinbruk.

Råd til pasienter

Hennes råd til pasienter som merker nye og uventede symptomer i forbindelse med medisinbruk, er å snakke med legen om dette. Det er også viktig at pasienten leser bruksanvisningen nøye og den informasjonen som ligger inne i medisinpakningen. Der gis det opplysninger om medikamenter som ikke bør brukes sammen.

Studien avslørte av 28 prosent av barn som var innlagt i sykehus, hadde bivirkninger fra legemidler. Dette var først og fremst ved bruk av cellegifter, astmamedsin og antibiotika..

Studien fant også at den norske metoden med å gi ambulansepersonell utdanning i å gi motgift til narkomane som har tatt overdoser, har vist seg å være en trygg praksis.

(NTB)

Powered by Labrador CMS