Lovlig og trygg abort gir bedre helse

Hver eneste time dør åtte kvinner på grunn av komplikasjoner etter utrygge aborter. Lovlig, trygg og lett tilgjengelig abort forbedrer kvinnehelsen raskt.
2.11 2006 05:00

Å få slutt på den stille pandemien av utrygge aborter er et påtrengende spørsmål om folkehelse og menneskerettigheter, heter det i en ny forskningsrapport.

Rundt 19-20 millioner aborter utføres hvert år av mennesker som ikke har de nødvendige ferdighetene, eller i et miljø som ikke oppfyller et minimum for medisinske standarder.

Nesten alle - 97 prosent - av de utrygge abortene skjer i utviklingsland.

Det rapporterer forskere i en artikkel i den siste utgaven av tidsskriftet The Lancet.

Åtte i timen

Omkring 68 000 kvinner dør hvert år på grunn av komplikasjoner etter utrygge aborter - det betyr åtte kvinner hver time.

Antallet utrygge aborter er høyest i de 82 landene hvor abort er forbudt. Legalisering av abort er nødvendig, men ikke tilstrekkelig for å eliminere de utrygge abortene, mener David Grimes ved University of North Carolina School of Medicine i USA.

Abort må bli trygt og tilgjengelig i tillegg. I rapporten setter han og kollegaene fokus på Sør-Afrika, hvor abort ble lovlig og tilgjengelig i 1997. Konsekvensen var at dødsfall relatert til abort gikk ned med 91 prosent fra 1994 og 2001.

- Kvinner har alltid tatt abort og vil alltid fortsette med det, uavhengig av gjeldende lover, religiøse forbud eller sosiale normer. Selv om den etiske debatten om abort vil fortsette, er folkehelsedataene klare: Tilgang til trygg, lovlig abort ved etterspørsel forbedrer helsen, konkluderer rapportens forfattere.

Referanse:

David A Grimes; Janie Benson; Susheela Singh; Mariana Romero; Bela Ganatra; Friday E Okonofua og Iqbal H Shah; Unsafe abortion: the preventable pandemic; The Lancet; 1. November 2006; The Lancet DOI:10.1016/S0140-6736(06)69481-6.

Illustrasjonsfoto: Bildet viser en kvinne ved The Addis Ababa Fistula Hospital i Etiopia. (Foto:WHO/P. Virot)

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse