El Niño påvirker europeisk klima

El Niño er en oppvarming av Stillehavets overflate som skjer hvert tredje til sjuende år. Fenomenet er kjent for å ha effekt på Nord-Amerika og Afrika, men innflytelsen kan faktisk rekke så langt som til Europa.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsker S. Brönnimann og hans kollegaer, med viktige bidrag fra Norsk institutt for luftforskning (NILU), Norsk Polarinstitutt og Universitetet i Oslo, har sett på klimadata fra årene 1940-42. Da ble en unik atmosfærisk uregelmessighet identifisert i data fra ballonger, fly, og bakkebaserte instrumenter. Uvanlig høy arktisk temperatur og kalde vintre i Europa sammenfalt med ekstreme verdier av ozon og sirkulasjon i stratosfæren.

Utløseren synes å ha vært en forbindelse mellom en sterk El Niño-episode og et kaldt nordlige Stillehav. Den nylig oppdagede klimatiske hendelsen kan være et viktig bidrag for vår forståelse av de langtrekkende koblinger og variasjoner i klimasystemet, spesielt den globale effekten av El Niño.

- Våre undersøkelser viser at klimasystemene antakelig henger sammen i enda større grad enn vi tidligere har trodd, sier Georg Hansen ved NILU, en av forfatterne av artikkelen.

- Dette gir grunnlag for ny forståelse av virkning og effekter av også fremtidige klimaendringer. Eksemplet viser også hvor viktig det er å ta klimatiske målinger over lang tid.

Georg H. Hansen og Tove Svendby, begge ved NILU, og Trond Svenøe ved Polarinstituttet, har vært ansvarlige for analysen av de eldste dataseriene av ozon som er brukt i denne undersøkelsen.

Datasettet fra Tromsø (som begynner i 1935) og Dombås/Oslo (1940-1950) viser begge ekstremt høye vinterverdier av ozon, sammenfallende med høye temperaturer i den arktiske stratosfæren utledet fra meteorologiske målinger fra ballonger i samme periode.

Den klimatiske episoden som ble undersøkt er ikke bare unik i vitenskapelig forstand, med den sterkeste El Niño-episoden samtidig med de kaldeste vintrene som er målt i Europa i det 20. århundret. Faktisk hadde denne klimatiske situasjonen en langtrekkende historisk betydning av hendelseforløpet av den andre verdenskrig.

Referanse:

S. Brönnimann, J. Luterbacher, J. Staehelin, T. M. Svendby, G. Hansen & T. Svenøe, *Extreme climate of the global troposphere and stratosphere in 1940-42 related to El Niño*, Nature 431, 971 - 974 (21 October 2004); doi:10.1038/nature02982.

Lenke:

Nature: Sammendrag av artikkelen

Powered by Labrador CMS