Arbeider for frie forskningsdata

Forskningsdata i EU bør være gratis tilgjengelig for alle, spesielt dersom innsamlingen er finansiert av offentlige midler.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det varslet EU-kommisjonens utsending Iain Shepherd under den internasjonale havbunnskonferansen GeoHab i Trondheim nylig.

Det norske Mareano-programmet gjør sine data fritt tilgjengelige: Her et fargerikt dyreliv på steinblokker på 80 meters dyp på fiskebankene utenfor Troms. (Foto: Mareano)

- Det er gledelig å registrere at EU arbeider for de samme prinspippene som Norge nå gjennomfører i blant annet Mareano-programmet, sier administrerende direktør Morten Smelror ved Norges geologiske undersøkelse (NGU).

EUs muskler

Iain Shepherd sitter i EU-kommisjonens avdeling for Fiskeri og maritime spørsmål og var spesielt invitert til GeoHab på NGU: Under sitt foredrag om europeiske perspektiver på marin kunnskap og kartlegging, fastslo Shepherd at det er EU som sitter i førersetet: 

EU har de juridiske og økonomiske musklene som den enkelte medlemsstat mangler. Store, europeiske kartleggingsprogrammer må bygge på eksisterende strukturer og en bærekraftig finansiering på EU-nivå, fastslo utsendingen.

Han varslet blant annet at EU-kommisjonen nå ønsker å bidra til å utarbeide et europeisk havatlas.

Vil dele data

Mareano-programmet har skaffet til veie store mengder data fra havbunnen i nord. Dette er levende Lophelia-koraller fra kontinentalsokkelen utenfor Troms. (Foto: Mareano)

- I prinsippet må alle være villige til å dele på forskningsdata. Data kan samles inn én gang og gjøres fritt tilgjengelig for mange brukere, spesielt hvis innsamlingen er finansiert av det offentlige, sa Shepherd foran 115 internasjonale havforskere.

- Dette er positivt. EUs holdninger er i tråd med den offentlige kartleggingspraksis vi i stadig større grad fører i Norge. Et godt eksempel er Mareano, det omfattende programmet for havbunnskartlegging i nord, sier Morten Smelror.

Her er den tverrfaglige datainnsamlingen og forskningen betalt av det offentlige, og all informasjon blir gjort gratis tilgjengelig på nettstedet mareno.no.

Forskningsdata fra Nordland VII og Troms II blir avgjørende for om regjeringen og Stortinget åpner for petroleumsvirksomhet i området. (Illustrasjon: Mareano)

Som Polaråret

- Mange av de samme prinsippene ser vi også i Det internasjonale polaråret, hvor prosjektene lagrer opplysninger i felles databaser, fritt tilgjengelig for videre forskning, sier Smelror.

I årene framover prioriterer EU kartlegging i Middelhavet, Svartehavet, Østersjøen, Biscayabukta, langs kysten utenfor Portugal og i havområdene sør for Irland.

Powered by Labrador CMS