Flomvann slår inn øst i Boston. Havnivåene langs USAs kystlinjer ventes å stige med 25 til 30 centimeter fra dagens nivå innen 2050, heter det i en rapport fra amerikanske myndigheter.

Havnivået rundt USA kan stige med opptil 30 centimeter innen 2050

Havnivåene langs USAs kystlinjer ventes å stige med 25 til 30 centimeter fra dagens nivå innen 2050, heter det i en rapport fra amerikanske myndigheter.

Den ventede stigningen er like stor på de 30 årene mellom 2020 og 2050 som i de 100 årene fra 1920 til 2020.

Hav- og luftetaten NOAA og Nasa er blant dem som står bak rapporten , som kombinerer tidevannsmålinger, satellittobservasjoner og klimamodeller fra den siste rapporten til FNs klimapanel IPCC.

– Denne rapporten støtter tidligere studier og bekrefter det vi lenge har visst: At havnivåene fortsetter å stige med urovekkende hastighet, noe som gjør samfunn verden rundt utsatt, sier Nasa-sjef Bill Nilson.

– Forskningen er ubestridt, og umiddelbar handling trengs for å hjelpe mot en klimakrise som allerede er godt på vei, sier han videre.

Ifølge rapporten vil stigningen i havnivå føre til betydelige endringer for hvordan flom rammer kystområdene, med høyere tidevann og stormflo som når lenger inn på land.

– Innen 2050 vil «moderat» flom ventes å inntreffe i gjennomsnitt ti ganger så ofte som i dag, og det kan forverres av lokale faktorer, heter det i rapporten.

Kategorien «moderat» brukes for å beskrive oversvømmelser som typisk fører til skader.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS