- Norske bønder må tenke fisk

Produksjon av fiskefôr i norske åkrer kan ha stort potensial. En satsning på dette feltet, krever blant annet at det uvikles teknologi for å omdanne raps og hvete til næringsrikt fiskefôr.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Import

"Dyrket mark kan bli en viktig kilde til norskprodusert laksefôr."

En prosjektgruppe fra Matforsk, Norges Landbrukshøgskole, Planteforsk og Akvaforsk har utredet muligheten for å få til et nettverk for produksjon av laksefôr på land i Norge.

- Allerede i dag er 30 prosent av fiskefôret landprodusert. Denne prosentandelen kan økes og her har norske bønder og norsk industri en mulighet til å bidra. I dag er de landbaserte fôrmidlene i hovedsak basert på importert soya og hvete, sier prosjektleder Grete Skrede ved Matforsk.

Skrede mener Norge bør kunne bidra til fôrproduksjonen, enten ved å dyrke planter selv eller ved å bygge opp en prosessindustri for fremstilling av landbaserte fôrmidler. De største norske fôrprodusentene Nutreco, Cemaq og Biomar har godt grunnlag for å kunne bidra i denne prosessen.

Fiskerinæringen vil mangle fôr

Laksen stiller høye krav til næringsrikt fôr. Dersom oppdrettsnæringen skal vokse slik prognosene i dag tilsier, vil det i løpet av relativt få år bli mangel på marint protein i form av fiskemel og viktige fettsyrer som i dag dekkes av fiskeoljen i fôret. Fiskerinæringen vil derfor, etter som den vokser, mangle fôr, mens bøndene nærmer seg overproduksjon. Dette kan fiskerinæringen og landbruksnæringen utnytte til et felles gode.

Laksen trenger konsentrert mat

- Begrensningene i dag er at de aktuelle plantene egner seg ikke som de er. I Norge har vi blant annet raps og hvete som kan prosesseres til fiskefôr. Plantematerialet inneholder fiber og andre komponenter som laksen tåler dårlig. Laksen trenger konsentrert mat og plantene er i seg selv ikke konsentrerte nok. Vi trenger teknologi for å fjerne antinæringsstoffer som fiber og fytinsyre. Det er ikke sikkert de utenlandske bedriftene som utvikler fôrmidler basert på for eksempel soya, vil tilpasse seg fiskens strenge krav. Dette er derfor en god mulighet for å utvikle norsk teknologi, sier Skrede.

Mikroalger blir laksefôr

Fettsyrene til laksefôret kan fremstilles på land ved å dyrke mikroalger i reaktorer. Norges forskningsråd har allerede gitt støtte til et prosjekt som jobber med dette.

Prosjektgruppen på Ås har gitt ut rapporten “Landbruksbasert fôr til fisk - Handlingsplan for satsing innen forskning, utvikling og produksjon av landbaserte fôrmidler til oppdrettsfisk”.

Powered by Labrador CMS