Forskerne vinner kampen mot oppdrettsvirus

Infeksiøs lakseanemi - ILA - har vært og er et kjempeproblem for oppdrettsnæringen. Sykdommen kan både forårsake høy dødelighet og sterkt redusert tilvekst. Eneste vei ut av uføret for et anlegg med smitte, er nedslakting og desinfisering. I de mest utsatte områdene får ikke oppdretterne lenger forsikre seg mot sykdommen. Ved smitte, må de selv bære hele tapet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens det på 1990-tallet på det meste ble registrert over 100 sykdomsutbrudd årlig, ble antallet mot slutten av tiåret redusert til rundt ti utbrudd. Men nå øker det igjen, kraftig. Strenge tiltak iverksettes i områder med smitte for å hindre at sykdommen sprer seg fra infiserte anlegg. Det er en katastrofe for dem som rammes.

Vaksine klar

Men løsningen på problemet synes å være funnet. Etter ti års grunnforskning, er utprøvingen av en vaksine nå fullført i laboratorium. Resultatene er meget oppløftende. Nå gjenstår testing av vaksinen i reelle omgivelser.

- Gjentatte forsøk i laboratorium dokumenterer at ILA-vaksinen langt på vei eliminerer sykdomsutbrudd. Den gir en beskyttelsesgrad på over 90 prosent. Viktig er det også at mengden av smittebærere som i neste omgang kan overføre smitten til andre fisk i andre anlegg, reduseres dramatisk, forteller Odd Magne Rødseth ved Intervet Norbio i Bergen.

Vaksinen er et resultat av et unikt samarbeid mellom industri, forvaltning og akademiske forskningsmiljøer.

Forhindrer smittebærere

Det unike med vaksinen er at den ikke bare beskytter det enkelte individ fra å bli sykt. Det forhindrer også at fisken blir smittebærer. Dermed reduseres risikoen for spredning dramatisk. Det er også en enorm fordel at vaksinen kan gis i kombinasjon med andre vaksiner mot sykdommer som fisken trenger beskyttelse mot.

- Når den gis som kombinasjonsvaksine, er virkningen like god eller bedre enn når ILA-vaksinen gis alene. Kombinasjonsvaksinen beskytter fisken mot hele syv forskjellige sykdommer, inkludert ILA, konstaterer Rødseth.

Tøff vaksine

Det er en enorm fordel at kombinasjonsvaksinen er så god. Vaksinasjonen er nemlig ganske tøff for fisken. Den må sultes, hoves, bedøves, vaksineres med sprøyte og gjenopplives før den settes ut igjen. Intervet Norbio har produsert rundt halvannen million doser i påvente av hva som skjer videre. Her spiller EU en nøkkelrolle.

- Vi leverer dokumentasjon på et produkt som bygger på ti års grunnforskning. Det eneste som gjenstår er testing av effekt og sikkerhet under feltmessige forhold. Det foregår nå i Matre under meget strenge sikkerhetstiltak for å hindre fisk i å rømme.

Egeninteresser

Som produsent har vi selvsagt et problem i og med at vi har egeninteresser i å få åpnet for at vaksinasjon kan settes inn i kampen mot ILA. Men vi har kommunisert til næringen og forvaltningen at det nå finnes et produkt som trolig kan eliminere ILA som problem for oppdrettsnæringen.

Myndighetene har sendt en søknad til EU, og det er ventet et svar i løpet av høsten. Det svaret vil avgjøre om vaksinen kan tas i bruk på kommersiell basis. Da ser vi for oss et behov på 10-20 millioner doser årlig, sier Rødseth.

Powered by Labrador CMS