Skaper nye produkter

Biprodukter fra fisk kan bli til varer og industri på Sri Lanka. Prosjektet presenteres nå for utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Biprodukter fra fisk blir nå til helsekost, farmasøytiske produkter og fôr."

I den lokale fiskeindustrien blir det i dag store mengder biprodukter fra fisk, slik som avskjær, bein, skinn og slo. Industrial Technology Institute (ITI) på Sri Lanka og Fiskeriforskning samarbeider om å utvikle nye produkter basert på biprodukter fra tunfisk, skalldyr og andre lokale arter.

På et møte i Bergen nylig, la forskere ved ITI og Fiskeriforskning fram prosjektet for utviklingsministeren.

Nye produkter

Forskerne ved ITI på Sri Lanka har i samarbeid med sine norske kolleger ved Fiskeriforskning gjennomført fase nummer én i prosjektet, der en har kartlagt råstoffgrunnlag, produkt- og markedsmuligheter.

Nå er prosjektet inne i fase to, der arbeidet konsentreres om produksjon og salg av konkrete produkter. Helsekost, farmasøytiske produkter og fôr til husdyr og fisk er blant produktene det arbeides med. I industriutviklingen trekkes også norsk næringsliv inn for at prosjektet skal kunne gi nytte for begge land.

- Men vi vil gjerne ha flere norske bedrifter med, sier forsker Anders Aksnes, som leder Fiskeriforsknings virksomhet i prosjektet.

Prosjektet har et budsjett på fire millioner kroner, og støttes av NORAD og Utenriksdepartementet.

Kan bli modell

- Det har vakt interesse at forskere bidrar så konkret i produkt- og industriutvikling som vi gjør her. Nå ønsker også utviklingsministeren informasjon om det arbeidet som har vært gjort og planene framover, sier Aksnes.

- Vi ser muligheten for at denne måten å samarbeide på også kan brukes i andre utviklingsland, sier Ola Flesland, avdelingsdirektør ved Fiskeriforsknings avdeling i Bergen.

Powered by Labrador CMS