Fiske fører til at fisken gyter tidligere

Skreien er i dag tre til fem år yngre når den gyter i Lofoten enn den var for 50-60 år siden. Havforskerne antyder at det kan skyldes at bestanden tilpasser seg å bli fisket på.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

På 1930-tallet var det virkelig stortorsk som forlot Barentshavet for å gyte på grunt farvann utenfor Lofoten. Torsken ble ikke kjønnsmoden før den var ti-elleve år gammel.

I dag vil dette være ensbetydende med evolusjonært selvmord, skriver Havforskningsinstituttet i rapporten “Havets ressurser” som ble offentliggjort tirsdag.

I dag blir torsken kjønnsmoden allerede i fem-seksårsalderen.

- Vi tror dette skyldes at torsken som art tilpasser seg fiskepresset. Dette gir grunn til bekymring fordi vi ser at den unge torsken ikke er like “flink” i gyteprosessen som større og eldre torsk, sier forskningsdirektør Åsmund Bjordal til NTB.

Forskerne har funnet et tilsvarende mønster hos sild der kjønnsmodningen følger størrelsen på gytebestanden. På 30-tallet var det vanlig at silda ble kjønnsmoden først når den var mellom fem og sju år. Etter at bestanden kollapset på 60-tallet, ble en stor del av bestanden kjønnsmoden allerede i treårsalderen. Nå er sildebestanden i godt hold igjen, og kjønnsmodningen er blitt forsinket, heter det i rapporten.

(NTB, Foto: Fiskeriforskning)

Powered by Labrador CMS