Amerikansk giftalge påvist i Norge

Arten P. piscicida (det latinske artsnavnet betyr «fiskedreperen») ble kjent for denamerikanske allmennheten etter å ha forårsaket omfattende fiskedød på østkysten.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Fritt svømmende celler av Pfiesteria piscicida fra Oslofjorden, fotografert med blitz . Foto: Foto: Andreas Vatne"

- Da Pfiesteria herjet som verst i USA i 1996 - 1997, ble hele østkysten fra Florida til Boston stengt for bading i perioder. Nå har vi påvist to arter også i Norge, nærmere bestemt i Sandvika-bassenget utenfor Oslo. Det er ikke kjent at algen har forårsaket fiskedød eller andre problemer i våre farvann, men etter min mening representer Pfies-teria en latent trussel som vi må ta på alvor, sier professor Kjetill S. Jakobsen ved Biologisk institutt, UiO.

Badegjester rammet

I tillegg har badegjester fått både store sår, hukommelsestap og andre alvorlige lidelser etter å ha badet i vann med Pfiesteria, som skiller ut en gift som rammer sentralnervesystemet. Den kjente Pfiesteria-eksperten Jo Ann Burkholder, som oppdaget arten, ble selv syk i flere år etter et bad.

Forkledningens mester

Pfiesteria er en forkledningens mester og kan opptre som både flagellat (med sving-tråd), amøbeliknende og cyste i til sammen hele 24 former med til dels vidt forskjellig utseende. Arten kan tilbringe store deler av livssyklusen som et rovdyr uten gift, men under visse betingelser skiller den ut gift for å paralysere fisk som den deretter kan beite på. Forskerne vet ennå ikke hva tyder på at høyt næringsinnhold feks på grunn av overgjødsling og avrenning fra landbrukseiendommer er en medvirkende faktor.

- Pfiesteria har tidligere vært ansett som en amerikansk art, men gjennom dette forskningsprogrammet har vi påvist at arten også finnes i Norge. Vi har påvist både P. piscicida og den nærstående arten P. schumwayae i Sandvika-bassenget, og den siste arten kunne provoseres til å produsere gift i laboratoriet.

Det er også kommet indikasjoner på at Pfiesteria finnes både i Østersjøen og Trondheimsfjorden. Det er foreløpig uklart om arten har eksistert langs norskekysten fra gammelt av, eller om den har vandret over Atlanterhavet ved hjelp av skip eller på andre måter.

Den encellede giftalgen Pfiesteria piscicida er en forkledningens mester og kan opptre i til sammen hele 24 former med til dels vidt forskjellig utseende. Arten er nå påvist i Sandvika-bassenget. Bildet viser platene som gjør det mulig å skille artene fra hverandre i klassisk artsbestemmelse av dinoflagellater.

Powered by Labrador CMS