California får jordskjelvvarsel

California er kjent for strålende solskinn fra skyfri himmel, men innbyggerne lever likevel i skyggen av den stadige trusselen om nye ødeleggende jordskjelv. Derfor har de endelig fått sitt eget jordskjelvvarsel.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er forskere fra US Geological Survey som står bak systemet. De har kombinert noen av de beste modellene for varsling av skjelv, og siden onsdag har beregningene vært tilgjengelige for allmuen på nettstedet til The Earthquake Hazards Program.

Programmet regner ut sannsynligheten for at det skal oppstå ødeleggende skjelv i ulike områder, og prognosene blir presentert som fargekoder på et kart over California.

Dyp blå representerer én risiko på en til en million, skriver Nature Derfra går skalaen via grønt og gult til faretruende rødt, som kan varsle over ti prosent sjanse for skjelv.

Oppdaterte utgaver av kartet dukker opp hver time. Men de som håper at varslet skal forutsi de farligste skjelvene med stor sikkerhet, får seg nok en skuffelse. Alle usikkerhetsmomentene rundt jordskjelv gjør at det er umulig å gi helt sikre resultater.

Ulik informasjon

Modellen bruker to typer informasjon for å komme fram til risikoen for jordskjelv. Den ene er en slags basisvurdering av de ulike områdene i California, som regnes ut på bakgrunn av geologien og forkastningenes bevegelser over lang tid.

Den andre legger til antagelser om hva den siste tidas seismologiske aktivitet har gjort med grunnen. Det er denne delen som får fargene på kartet til å skifte fra dag til dag, og noen ganger fra time til time.

Forutsier etterskjelv

Beregninger med nye data er spesielt nyttige etter større skjelv. Da kan informasjonen fra det første jordskjelvet gjøre det mye enklere å beregne hvor og når etterskjelvene slår til. På sikt kan kanskje informasjon spare både liv og materielle verdier.

I første omgang håper forskerne at kartet i hvert fall skal øke innsikten blant befolkningen i California.

- Vi håper folk vil ta en titt, hovedsakelig for å se hvordan faresonene forandrer seg, sier Matthew Gerstenberger fra US Geological Survey til Nature.

Og hvem vet. Det er ingen grunn til at kartet ikke kan bli like populært som værmeldinga. Skal vi dømme etter statistikken, vil jordskjelvvarslet etter all sannsynlighet være minst like pålitelig som værkartet for nordvestlandet.

Referanse:

M. C. Gerstenberger, S. Wiemer, L. M. Jones & P. A. Reasenberg et al., Real-time forecasts of tomorrow’s earthquakes in California, Nature, 435, p 328 - 331 (2005).

Lenker:

Nature: And the earthquake forecast today is…

(Ingressbildet tilhører US Geological Survey.)

Powered by Labrador CMS