Bli steinelsker du også

I morgen, lørdag 15. september, markeres Geologiens dag over hele landet. Geologien skal ut til folket!

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Barna kan lete etter smaragder i Oslo. Foto: Naturhistorisk museum"




Selv om det vel gjelder for de fleste land, så har vi en følelse av at det gjelder litt ekstra for oss: Geologi er viktig for landet vårt. Ikke bare bor vi i ei steinrøys, geologien har også forbarmet seg over oss og skjenket oss uendelige oljerikdommer.

Så hva er vel mer naturlig, enn en egen Geologiens dag?

Kanskje ikke så naturlig som du tror. Arrangørene av Geologiens dag har i hvertfall følgende hjertesukk på sine nettsider:

«Media vier faget liten oppmerksomhet. Av og til, når det er et vulkanutbrudd eller jordskjelv i utlandet hører vi om det. Pressen skriver mye om økonomien knyttet til olje- og gassvirksomhet, men de skriver sjelden om naturen eller teknologien som ligger til grunn. Det føres debatter om natur og miljø, men naturvitere er sjelden å se i de sammenhengene.»

Elske geologi?

Nettopp derfor er Geologiensdag lagt opp til opplevelse. Folk skal lære seg å elske geologi!

Hvis du går inn på denne nettsiden vil du kanskje kunne finne et arrangement i nærheten av der du bor.

Bor du i Østfold, kan du være med på gruvevandringer, bor du i Oppland kan du besøke Hadeland Begverkmuseum med tilhørende omvisninger i felt, bor du i Hordaland kan du gå geologisk tur- og familieløype på Stolmen, mens du i Oslo kan du være med på stor åpning av Planeten Jordens år på Universitetsplassen.

Her kan barna lete etter smaragder og fossiler (som de kan beholde hvis de er så heldige at de finner noen), Jørn Hurum stiller opp med foredrag om livets utvikling, professor Tom Andersen tar folk med på geologisk byvandring - og så videre.

Tilsvarende arrangementer finnes over store deler av landet.

Powered by Labrador CMS