Ullfri sau snart klar for fryser'n

Amerikanske bønder har avlet fram en ullfri sau, som snart er klar for kjøttmarkedet. Bøndene tjener nemlig langt mer på salg av fårekjøtt enn på salg av ull, melder vitenskapstidsskriftet Nature.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den ullfrie varianten har fått navnet “hårsau”, heter det på Natures internettsider. Den er blitt til etter kryssing av to arter med egenskaper som utfyller hverandre, forklarer arveforskeren Kreg Leymaster.

Han og hans kolleger har krysset Kathadin-sau, som er svært motstandsdyktig mot parasitter, med den muskuløse Dorper-rasen. Resultater er en hybridsau, som Leymaster håper vil kunne konkurrere med ullrike sauetyper fra Australia og New Zealand.

Kjøttet fra denne hybridsauen har en mild smak, som Leymaster tror amerikanerne vil like.

- Mange liker ikke lammekjøtt, fordi det har en mer intens smak enn biff eller svinekjøtt, sier han til Nature.

En annen fordel med den nye, ullfrie sauen er at den trenger svært lite stell og pass for å holde seg i god form. Problemet ved hybridtypen er at den ennå er så ny at man ikke vet hvor motstandsdyktig den vil vise seg å være mot sykdommer og parasitter.

(NTB)

Powered by Labrador CMS