Det er ikke alle genene som er like viktige for utseendet. Men noen av dem er kjempeviktige.

Hva bestemmer om vi ligner mest på mamma eller pappa?

Svaret finnes i oppskriften på hele deg.

– Begge foreldrene «bestemmer» hvem barnet ligner på, slik at det ligner på begge, svarer Torfinn Ørmen. Han er førstelektor og zoolog ved OsloMet, og har skrevet boken Historien om oss, som handler om hvordan mennesket har utviklet seg.

Mye av utseendet vårt bestemmes av gener. Disse får vi fra foreldrene våre. Dette er arvestoffet vi får fra foreldrene våre. De er oppskriften på hvordan kroppen vår er og skal bli.

Du har kanskje sett at søsken som har samme mamma og pappa, likevel kan se ganske forskjellige ut. Det er fordi det er varianter av genene, eller versjoner, som avgjør om du for eksempel får mamma eller pappas hake.

– Noen gener gir direkte utslag på detaljer i utseendet. De styrer øyenfarge, hud- og hårfarge, hårtype, formen på øreflippen og så videre, forklarer Torfinn Ørmen er zoolog, museumspedagog og førstelektor på OsloMet.

Gutter arver litt mer fra mamma

En jente arver like mange gener fra mamma og pappa, mens en gutt arver flere gener fra mamma enn fra pappa. Det betyr ikke at de trenger ligne mer på mammaen sin enn på pappaen sin.

Grunnen er noe som heter kjønnskromosomer. De fleste av oss har to av disse, mens noen har tre. Kjønnskromosomene heter X og Y. For guttene så kommer X-en fra mor, mens Y kommer fra far. Gutter har som oftest et X og et Y-kromosom, mens jenter har to X-kromosomer – ett fra hver av foreldrene.

Y-kromosomet, som alltid kommer fra far, er mye mindre enn det som kommer fra mor. Derfor får gutter mindre arvestoff fra pappene sine enn fra mammaene.

- I tillegg til disse to kromosomene kommer alle de andre kromosomene. Her bidrar både mamma og pappa med hvert sitt sett, forteller Torfinn Ørmen.

Mennesker har som oftest 46 kromosomer, i 23 par, men noen har litt flere eller færre. Alle disse inneholder oppskriften på hvordan kroppen vår skal se ut og fungere.

Noen gener har mer å si for utseendet

Det er ikke alle genene som er like viktige for utseendet. Men noen av dem er kjempeviktige.

– Men noen gener gir direkte utslag på detaljer i utseendet. De styrer øyenfarge, hud- og hårfarge, hårtype, formen på øreflippen og så videre, forklarer Ørmen.

Som oftest er det nok ikke så enkelt. De fleste genene og genvariantene våre påvirker hverandre. Det lager et kjempekomplisert puslespill som forskere fortsatt bruker masse tid og krefter på å forstå.

– Mye av utseendet vårt avhenger av et samspill av mange gener. Det er veldig vanskelig å forutsi, og vanskelig å si hva som kommer fra mamma og pappa, sier Ørmen.

Men miljø spiller også inn

Det er heller ikke bare oppskriften vi har med oss fra mamma og pappa som styrer hvordan vi ser ut. Stedet vi vokser opp, og hvordan vi lever livene våre kan også påvirker utseendet.

– Hva du spiser som barn og gjennom oppveksten kan ha stor påvirkning, sier Ørmen.

Det kan påvirke hodeformen din og hvor høy du blir.

– Eller så kan hvor mye du bruker musklene som ung påvirke skjelettet. Hvis du tygger mye hard mat mens du vokser får du store sterke kjever og hvis du er mye fysisk aktiv får du store og sterke knokler og større muskler, sier Ørmen.

Barn som får altfor lite mat når de vokser, kan få både smale ansikter og spinkle skjeletter. I tillegg til at de blir kortere enn det de kunne blitt.

Powered by Labrador CMS