Illusjonisten Uri Geller var en av dem som sikret seg et Einstein-brev på auksjonen i Jerusalem. (Foto: Gil Cohen-Magen, AFP, NTB scanpix)

Einstein-brev solgt på auksjon

Åtte brev skrevet av Albert Einstein på 1950-tallet – om temaer som Gud, Israel og fysikk – er solgt på auksjon for 210 000 dollar.

Brevene er skrevet på engelsk og ble solgt av auksjonshuset Winners, som i utgangspunktet hadde anslått prisen til å bli mellom 31 000 og 46 000 dollar. Den ble altså flerfoldige ganger høyere og endte på en sum som tilsvarer snaut 1,8 millioner kroner etter dagens kurs.

Det høyeste budet var på 84 000 dollar for ett av brevene. I det skriver Einstein til fysikeren David Bohm: «Dersom Gud har skapt verden, er det tydelig at hans første bekymring ikke var gjøre det enkelt for oss å forstå den.»

I et annet brev til Bohm diskuterer Einstein en kobling kollegaen hadde gjort mellom kvanteteori og relativistisk feltteori.

– Jeg må innrømme at jeg ikke kan gjette meg til hvordan man kan oppnå en slik forbindelse, skriver den tyskfødte fysikeren og matematikeren som sto bak en rekke vitenskapelige gjennombrudd, teorier og modeller i forrige århundre.

Bohm, som var født i USA av jødiske foreldre, jobbet sammen med Einstein ved universitetet Princeton. Han rømte landet og dro til Brasil etter at han mistet jobben som følge av senator Joseph McCarthys heksejakt på kommunister og deres sympatisører. Brevene som nå er auksjonert bort, kom fra dødsboet etter Bohms enke.

Powered by Labrador CMS