Kokende vann uten bobler

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Et nytt nanomateriale kan hindre at det bobler når vann koker. Det kan være nyttig i industri der vanneksplosjoner er et problem. 

Når vanndråper slippes på en varm plate, fyker de rundt i stedet for å samles i en dam på grunn av et damplag som dannes mellom vannet og overflaten av plata. I den tilstanden koker vannet uten å boble. I fysikken kalles det Leidenfrost-effekten.

Men når plata kjøles ned, kollapser damplaget og vannet kan begynne å boble. Iblant kan den boblingen bli eksplosjonsartet, og det er en bekymring for eksempel for kjernekraftverk, der vann kommer i kontakt med veldig varme overflater.

Forskerne dekket derfor små stålkuler med et nanomateriale med svært grov overflate, og varmet dem opp til over 400 grader celcius. Når kulene ble sluppet ned i vannet, ble det dannet damp rundt dem, som samlet seg i hulrommene i det grove materialet. Det hindret vannet fra å boble.

Damplaget holdt seg helt til vannet ble kjølt ned til under 100 grader før det kollapset. (forskning.no/HØJ)

Powered by Labrador CMS