For å gjennomføre eksperimentet har forskerne benyttet en spesialbygd maskin i stål, koblet opp til høyhastighetskamera, mikrofoner og elektriske sensorer.
Forskerne hadde allerede beskrevet hvorfor et spinnende egg reiser seg fra sideliggende til å balansere på enden. De forutså i samme slengen hvordan de samme kreftene ville kunne få egget til å gjøre ørsmå hopp opp i lufta.
Hoppene var forventet å være mindre enn en tiendedels millimeter høye, og vare bare i noen få tusendeler av ett sekund.
Spesialbygd snurremaskin
Spørsmålet var bare hvordan forskerne skulle få bekreftet at hoppende hardkokte egg faktisk fantes.
De ble nødt til å konstruere en maskin som kunne gi egget en perfekt snurr. En hånd som snurrer egg kan nemlig tilføre bevegelse oppover og forårsake hopp.
I tillegg måtte forskerne få til en snurr på 1 800 omdreininger i minuttet. For å unngå for mye søl, brukte de et metallegg i eksperimentene i første fase.
Hopper
De plasserte egget horisontalt på en overflate av polert kobber, ga det en snurr, og filmet.
Tre forskjellige registreringsformer viste at egget gjorde bitte små hopp før det reiste seg opp i stående.
Lys skinte gjennom mellom egget og kobberplata, mikrofoner plukket opp den lille lyden av det hoppende egget, og brudd på fysisk kontakt mellom egget og plata endret kobberplata elektriske egenskaper.
Ekte vare
Etter å ha dokumentert at metallegget kunne hoppe, gikk forskerne over til å studere et ekte hardkokt egg.
Annonse
I dette tilfellet var det bare kameraet som fanget opp tegn på hoppene, men forskerne er trygge på at de har observert den samme prosessen.
Det er fire år siden Yutaka Shimomura ved Keio University forklarte hvorfor et spinnende egg reiser seg, i samarbeid med Keith Moffatt ved University of Cambridge.
Friksjon griper tak i egget ved omdreiningspunktet og gjør noe av snurren om til oppdrift.
- Egget ofrer noe av energien fra snurren for å reise seg, sier Moffat til tidsskriftet Nature.
Fluktuasjoner
Hoppene, som nå endelig er dokumentert, henger sammen med svingninger i det spinnende egget.
De er i sin tur forårsaket av tilfeldige, små fluktuasjoner i snurreforholdene - for eksempel en liten asymmetri i egget eller ujevnheter i overflaten.
På grunn av dette reiser egget seg opp i en slags rykk og napp-stil, og dette kan forsterkes til å bli små hopp.
Ikke bare moro
Forskerne mener hoppende hardkokte egg er et fint lekeeksempel på en viktig og utbredt prosess.
Forsterkningen av små, tilfeldige fluktuasjoner er nemlig et vanlig fenomen innen ingeniørkunsten, for eksempel for turbulente strømmer av luft eller vann rundt store objekter.
Små vibrasjoner kan få en hel bru til å svinge, og små vindvariasjoner kan påvirke et helt værsystem.
Annonse
Neste skritt i forskningen er å finne ut om også rå egg kan hoppe, selv om den spinnende bevegelsen her blir påvirket av at innmaten i egget skvulper rundt.
Referanse:
T. Mitsui, K. Aihara, C. Terayama, H. Kobayashi, Y. Shimomura; Can a spinning egg really jump?; Proceedings of the Royal Society A: Mathematical, Physical and Engineering Sciences, 2006; 10.1098/rspa.2006.1718.