Partikkelfysikere for en dag

Ved å beregne data om partikler hentet fra CERN fikk elever fra Ullern og Fagerborg videregående skoler et praktisk innblikk i partikkelfysikkens verden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det vi vil er å gi et innblikk i de tingene vi partikkelfysikere forsker på, og vise hvordan vi jobber. Den beste måten å forstå dette på er ved å la elevene prøve det selv, forteller Bjørn H. Samset ved institutt for partikkelfysikk, UiO.

Under gårsdagens “Masterclass” i partikkelfysikk, fikk elevene innføring i teori rundt de fundamentale byggesteinene og kreftene i naturen, samt en innføring i eksperimenter innen høyenergifysikk. De lærte seg også å identifisere ulike typer partikler og prosesser.

Senere fikk elevene jobbe med å identifisere ulike partikkelfysiske prosesser i en detektor, med utgangspunkt i reelle data fra Delphi-detektoren ved CERN. På denne måten fikk de erfare hvor vanskelig dette tallmaterialet kan være å beregne.

På slutten av dagen fikk deltagerne være med på en videokonferanse med syv andre klasser i Europa, hvor de diskuterte og kombinerte resultatene de hadde kommet fram til, på samme måte som i et vanlig internasjonalt forskningssamarbeid. Konferansen ble koordinert av en forsker fra CERN.

Opplegget er en del av et større europeisk prosjekt for formidling av partikkelfysikk, og har blitt arrangert tre ganger ved UiO siden fysikkåret 2005.

Pirrer nysgjerrigheten

Bakgrunnen for arrangementet er et felles europeisk ønske om å synliggjøre og spre kunnskap om grunnforskning innen partikkelfysikk.

- Innen partikkelfysikken forsøker vi å finne svarene på spørsmål som for mange kanskje virker helt science fiction, som om det går an å skape sorte hull eller om det finnes elleve dimensjoner, forteller Samset.

- Dette er ikke forskning som har noen direkte påvirkning på livene til folk, annet enn å pirre nysgjerrigheten deres. Vi finner ikke kuren for hjerteattakk, derimot jobber vi med å forstå universet og hva det er satt sammen av.

Powered by Labrador CMS