Fuglene med relativt stor hjerne, som skjæra og de andre kråkefuglene, ser ut til å lære seg trafikkstrømmens hastighet på ulike steder og vet hvilken fil som har minst trafikk.

Kråkefugler blir sjelden påkjørt

Årlig dør 250 millioner fugler i trafikken verden over, men ikke hvilke som helst. De fleste som blir påkjørt har liten hjerne sammenlignet med kroppen.

2.5 2017 09:07

De danske ornitologene Anders Pape Møller og Johannes Erritzøe har undersøkt over 3500 fugler som har dødd i trafikken.

Alle indre organer, inkludert hjernen, ble veid og målt, og konklusjonen er at hjernens størrelse i forhold til kroppens størrelse har mye å si for om de blir trafikkofre.

Arter med relativt små hjerner, for eksempel duer, blir påfallende ofte overkjørt, mens kråkefugler som kråker, ravn og skjærer sjelden dør i trafikken. Undersøkelsen viser at kråkefugler henger mye rundt veiene, men vet å flytte på seg når det kommer biler.

Fuglene med relativt stor hjerne ser ut til å lære seg trafikkstrømmens hastighet på ulike steder og vet hvilken fil som har minst trafikk. Pape Møller nøler med å kalle kråkefugler smartere enn andre, men sier de har et atferdsmønster som øker sjansen for å overleve i trafikken.

Størrelsesforholdet mellom kråkefuglenes hjerne og kropp tilsvarer det hos menneskeaper. Samtidig har de dobbelt så mange hjerneceller som primater, siden hjernecellene er mindre og mer kompakte.

Annonse

Emneord