Illustrasjonsfoto: Colourbox

Lar bakterier lage godlukt

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå har forskere funnet ut hvordan velduftende stoffer kan lages ved hjelp av bakterier og sukker.

Parfyme- og næringsmiddelindustrien er storforbrukere av estere, som er kompliserte molekyler av karbon og oksygen. De har hittil vært produsert av kjemikere ved hjelp alkoholer og organiske syrer, hovedsaklig med råstoff fra olje- og gassindustrien. Nå kan derimot fornybar biomasse brukes i stedet.

– Reaksjonene som trengs er kjemisk vanskelige, men biologisk enkle. Naturen gir deg et flott system å arbeide med, sier forsker Shota Atsumi ved Davis Department of Chemistry ved Universitetet i California.

Ved å gi bakteriene ulike enzymer og såkalte acyl-CoA-molekyler, kan man bestemme om sluttresultatet skal lukte for eksempel banan, blomster eller blåbær, skriver e! Science News. (forskning.no/AA)

Powered by Labrador CMS