Teknologi for latsabber

Fredag ble den aller første robotstøvsugeren lansert på det engelske markedet, melder BBC. Her i landet har vi hatt den i et helt år.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Moderne vitenskap kommer i ny og ne med fantastiske oppfinnelser, og en av dem er støvsugeren som gjør jobben selv. I 4-500 norske hjem suser en liten, rund robot over gulvene, på jakt etter hybelkaniner.

Ultralyd

Vidunderet Elektrolux Trilobite, for øvrig oppkalt etter det forhistoriske krypet den ligner på, bruker ultralyd til å danne seg et bilde over rommet den jobber i. Dermed kan den regne seg fram til den mest effektive arbeidsruta, samtidig som den styrer unna bordbein og bikkjer og andre saker som slenger rundt.

- Du kjøper deg rett og slett fritid, mener Ole Morten Rygg, produktsjef i Elektrolux i Norge, som selv er eier av den fem kilo tunge rengjøringshjelpen.

Alene hjemme

Den moderne trilobitten har innstillinger for grundig reingjøring og kattevask, og kan frese rundt i en time hvis batteriene er fulle. I tillegg er den bare 13 cm høy, og kan snuse opp gammelt støv under bord og senger. Når støvposen er full, sier den fra selv.

"Trilobitt, dyret roboten er oppkalt etter."

Magnetstriper i dørkarmer og nær trappenedganger hindrer maskinen i å havne i trøbbel, og dermed er det bare å stikke ut og more seg mens teknologien tar seg av slavearbeidet. Roboten er nemlig helt selvgående, og kan til og med sette seg selv i laderen når batteriet begynner å bli dårlig.

Koster

Drømmen er imidlertid ikke helt gratis. Vil man ha pene gulv uten støvsugertræler i lankene, må man pent punge ut med rundt 12 500 kroner. Dermed er ikke trilobitten akkurat noe typisk annonseprodukt.

- Vi henvendte oss i utgangspunktet til et pengesterkt publikum, forteller Rygg, men det var kanskje litt feil. Det er helt forskjellige typer folk som kjøper den. Noen er teknisk interesserte, noen liker ideen med mer fritid, mens andre igjen ser på den som et statussymbol.

Rygg kan godt se for seg at trilobitten etter hvert blir vanlig i de tusen hjem, men innrømmer at den ikke helt kan erstatte det gamle treskeverket.

- Roboten er ikke så god på sofaer og trapper og slikt, medgir han.

BBC: Robot cleaner hits the shops

Powered by Labrador CMS