Kvinnene taper i fotball

Kvinnefotballen sakker akterut i den økende kommersialiseringen innen norsk toppfotball, viser en ny studie fra Norges idrettshøgskole.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Studien “Toppfotball - et felt i forandring”, som er utført av den internasjonale toppdommeren Bente Ovédie Skogvang, tar opp nye problemstillinger innen norsk toppfotball:

Hvordan forstår og opplever kvinnelige og mannlige fotballspillere hverandre og seg selv? Hvordan opplever spillere og trenere i norsk toppfotball den økende kommersialiseringen og profesjonaliseringen i norsk toppfotball?

Dette er sentrale spørsmål Skogvang spør i avhandlingen som skal forsvares på Norges idrettshøgskole fredag 5. mai.

Gjennom et helt år har hun gjennomført feltarbeid i tre toppklubber innen henholdsvis det kvinnelige og mannlige seriesystemet. I tillegg er 30 dybdeintervjuer gjort med spillere og trenere i til sammen 14 toppklubber i Norge.

Kvinnefotballen ikke attraktiv nok**

Studien viste at spillere og trenere opplever både positive og negative konsekvenser av den økende kommersialiseringen og profesjonaliseringen av norsk toppfotball.

Mer penger fotballen har ført til bedre spillefasiliteter og tilrettelegging for fotballspillere på heltid, men det har også ført til et stadig større skille mellom store og små klubber.

Ikke minst er kvinnefotballen den store taperen. Kvinnelige fotballspillere får mindre oppmerksomhet i media og er dårligere finansiert enn herrespillere.

Pengene konsentreres rundt toppklubbene i Tippeligaen , der også noen klubber er mer attraktive enn andre.

- Utfordringene i framtida for norske toppklubber vil være å finne en vei som ivaretar både deres idrettslige integritet og deres forretningsidentitet gjennom styring og ansvarlighet, mener Skogvang.

Nettverk og lagfølelse

Skogvangs feltarbeid og samtaler med både spillere og trenere viste likevel at både kvinner og menn verdsetter toppfotballen på grunn av gleden av å spille i seg selv, det sosiale samværet og nettverket og lagfølelsen fotballen fører med seg.

- Begge kjønn opplever at toppfotball gir status og anerkjennelse, men dette kommer bedre frem i herrefotballen hvor økonomi og medieblest er høyere, sier Skogvang.

Foruten en mediefisering av herrefotballen, fører det også til at mannlige topptrenere foretrekker å trene mannlige topplag framfor kvinnelige, sier hun.

Powered by Labrador CMS