Skru'n som Beckham

Det måtte jo komme før eller siden. Nå har forskere i England funnet ut at det perfekte frisparket er et skudd i 97 km/t med en skru på 500 omdreininger i minuttet. Vitenskapen jakter på David Beckham.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Skal vi se... ca 97 km/t og 500 omdreininger ... hmmm ... DER tenker jeg vi har den. David Beckham er akkurat ferdig med utregningen."

Det er Loughborough University som har kjent sin besøkelsestid og avslørt noe av frisparkets hemmelighet i forkant av fotball-EM i Portugal som starter lørdag.

Eeeeh…Loughborough?

For å ta det åpenbare poenget først: Loughborough University ligger plantet omtrent midt i England - et godt stykke fra fotballstorhetene på øyriket. Nærmeste naboer er Derby (20. plass i 1. divisjon), Nottingham (14. plass i 1. divisjon) og Leicester (rykket ned fra Premier League i vår).

Ikke akkurat fotballsportens vugge, med andre ord.

Like fullt (eller kanskje akkurat derfor) har de utviklet The QuinSpin System, som bruker mikrofoner, kameraer og en noe uvanlig utformet ball for å følge ballbaner - på jakt etter det perfekte frisparket.

Tredimensjonal gjengivelse

Dr. Paul Neilson ved universitetets avdeling for sportsteknologi har samlet data fra flere hundre frispark for å teste fotballer. I det ballen sparkes vil en mikrofon gi startskudd for et kamera som lager en tredimensjonal gjengivelse av ballens bane.

I følge BBC News er systemet perfekt for trenere som vil forbedre sine spilleres mer eller mindre silkemyke frisparkføtter, og ikke minst for utviklingen av nye talenter.

Systemet skal lanseres på en konferanse neste år som holdes i… Amerika.

Et godt stykke fra den nevnte vugga, det også.

Du skyter - vi skryter

- Spillernes evne til å ta frispark vurderes som regel av treneren alene, men med QuinSpin vil spillere og trenere få umiddelbar tilbakemelding på prestasjonene, sier Paul Neilson.

- En spiller kan bruke QuinSpin til å utvikle sin svakeste skuddfot, og systemet kan også utvikles til bruk ved rehabilitering etter skader, sier Neilson.

Selv om QuinSpin er utviklet primært for fotball, vil systemet også kunne brukes til å studere andre ballsporter.

Kanskje ingen dum idé. Loughborough er nemlig ganske gode i cricket.

Ikke så enkelt

Nå skal det selvsagt protokollføres at et frispark ikke bare består av fart og spinn - det er jo nødvendig å skyte forbi en eventuell mur og lure målmannen i tillegg.

Det holder med andre ord ikke med en kalkulator og en ferdigprogrammert fot for å ta over arven etter David Beckham. Det er kanskje like greit, for de av oss som ønsker England lengst mulig i det forestående europamesterskapet.

Heldigvis er det fortsatt slik at fotball ikke kan faktoriseres, og at 97 km/t med 500 omdreininger ikke nødvendigvis fungerer utmerket for alle. De av oss som husker cupfinalen i 1984 tror vel Per Egil Ahlsen hadde en like bra oppskrift på frispark:

150 km/t, null skru, og klin i krysset fra 30 meter.

Mon det.

Les mer…

Loughborough University: Loughborough innovators capture football’s magic free kick formula

Fotball-EM 2004: Euro 2004

Powered by Labrador CMS