Den danske fotballspilleren Christian Eriksen takker publikum etter Denmark v Wales i 2018.

Om hjertestans, relasjoner og nasjonal identitet

Fotball-EM fikk en spesiell start for Danmark, da Christian Eriksen falt sammen på banen. Landslagstrenerens opptreden er noe vi alle kan lære mye av.

Fotball-EM fikk en start som ingen i sin villeste fantasi kunne forestille seg. Rett før første omgang var ferdig i kampen mellom Danmark og Finland 12. juni, lå Christian Eriksen, Danmarks nr. 10, livløs på gresset. Dommeren blåste av, mens Eriksen raskt fikk legehjelp. Det tok ca. tre kvarter før Eriksen kom til bevissthet. Spillerne gikk av banen. Publikum – og en hel fotballverden – holdt pusten før kampen ble satt i gang igjen. Landstrener Kasper Hjulmand var med å ta beslutningen om dette.

Etter kampen uttalte han til TV2:

«Man kan si at livet først og fremst handler om meningsfylte relasjoner».

Dette synet preger hele hans ledelsesstil.

Dansk identitet

49-årige Kasper Hjulmand har ledet det danske herrelandslaget siden juni i fjor, da han tok over etter den suksessrike Åge Hareide. I virkeligheten hadde Hjulmand imidlertid jobbet i Dansk Boldspil-Union (DBU) et års tid allerede, og han brukte tiden på å forberede seg. Ikke bare taktisk, på hvordan Danmark kan spille, men like mye på forhold utenfor banen. Han ville vite hva slags mennesker og apparat han skulle arbeide med og for. Han snakket med ledere i større danske bedrifter, med politikere, kulturpersoner og andre. Han stilte spørsmål om hvem danskene er. Hva dansk identitet innebærer.

Umiddelbart har dette ingen ting med en toppfotballkamp å gjøre. Det er bare 2 x 45 minutter og et resultat som forteller hvem som var best. Men Hjulmands nysgjerrighet på konteksten forteller mye om hvordan han er som leder.

Kasper Hjulman, landlagstrener for Denmark, 2013.

Han har sagt om sine forarbeidet sitt:

«Jeg så blant annet på tillitt. Vi er verdensmestere i å stole på andre, og Danmark er et av de minst hierarkiske land, med et sterkt samhold. Det ser jeg også på landslagssamlingene. Spillerne er store stjerner i store klubber, men de har bakkekontakt, er generøse og tenker på andre mennesker. Danmark er et land hvor avstanden mellom mennesker er kort. Danmark har en helt spesiell evne til å kombinere det jordnære med å være toppambisiøs».

«Langt ud over kridtststregerne»

DBUs ansettelse av Kasper Hjulmand må sees nettopp i lys av «det spesielle danske». DBU ønsket seg en ny type leder selv om norske Åge Hareide hadde prestert 34 kamper på rad uten tap – og bare gikk på 3 nederlag i løpet av 42 kamper totalt i perioden 2016 – 2020.

Men: I mange år het det om DBU og det danske herrelandslaget at de fjernet seg mer og mer fra dansker flest. I 2014 lanserte derfor DBU visjonen «En Del af Noget Større». Visjonen skulle være med å skape en fortelling om at «fodbold er mere end blot et spil med en bold, og fællesskabet rækker langt ud over kridtstregerne. Den samler folk uanset baggrund, bevæger og skaber bevægelse.»

I 2018 satte den nyansatte fotballdirektøren i DBU, Peter Møller, ord på unionens imageproblemer: «Vi har et suverent landslag, et fantastisk landslag akkurat nå, i øyeblikket. Men dessverre har ingen i hele fotball-Danmark snakket om dette i det siste, for det har bare handlet om dumme DBU, sure spillere og så videre.»

For Kasper Hjulmand er dette viktig. I hans øyne må spillerne og staben rundt være bevisste på at de spiller for noe større enn dem selv. «Når man spiller for det danske landslaget, spiller man for hele landet, for de 330.000 gutter og jenter rundt omkring i klubbene», uttalte han. Han la til at «Vi må finne ut hvem vi spiller for. Først etterpå kan vi svare på hvorfor det er viktig for oss å stå med den pokalen etter finalen til sommer.»

En tjener

Kasper Hjulmand betegner sig selv som en håndverker. Han er nysgjerrig, ofte i tvil og prøver hele tiden ut nye ting. Samtidig prøver han ut både ting han kan og ikke kan.

Ser vi til forskningen, er det tydelige tegn på såkalt «servant leadership» eller tjenende lederskap i måten han er leder på. En «servant leader» setter sine medarbeidere, eller i dette tilfelle: spillere først, og så hjelper han eller hun dem med at utvikle sitt personlige potensial. Etikk er også viktig, og ledelsen må foregå på en måte som tjener en større interesse, for enheten (landslaget), organisasjonen (DBU) og for samfunnet som helhet.

Det er også tydelig at Kasper Hjulmand er svært oppmerksom på det forskningen kaller «multilevel leadership». Der anerkjennes konteksten lederen arbeider i. En leder agerer inn mot og blir påvirket av andre ledere, trenere, eksperter, utøvere, tilskuere, medier – og i dette tilfellet: Hele Fotball-Danmark. Som leder må man altså forholde sig til at man er en del av en kontekst, både historisk, kulturelt og sosialt.

Dette gir noen unike muligheter for å lede og utvikle, men det kan også skape begrensninger for lederen. Det er Kasper Hjulmand svært godt klar over. Alle landslagsspillere har været barn og blitt trent av frivillige. Det må landslaget vise. Hjulmand er blant annet veldig klar på at de igjen må gjøre herrelandslaget til hele Danmarks lag.

«Det vigtigste for mig er, at danskerne syntes, det var fedt at se landsholdet spille igen. Vi skal røre befolkningen … I EM-slutrunden og op til den vil vi meget gerne fyre op under folk og sørge for at skabe begejstring uanset resultaterne. De skal kunne mærke os. Vi skal være relevante … Det er ikke kun mit landshold eller DBU’s landshold, det er vores alle sammens landshold. Jeg vil have, at folket kan mærke dem, så de bliver stolte».

Sårbarhet og tro på tvilen

Kasper Hjulmands lederstil ble meget aktuell da han 12. juni og de påfølgende dagene skulle håndtere og kommentere en krisesituasjon som var av interesse for et helt land og en hel fotballinteressert verden. Hans ydmyke og menneskelige syn på ledelse fascinerer mig. Han sier selv at for ham «er meningen med livet meningsfylte relasjoner. Det er at omgi sig med mennesker jeg har tillitt til».

Kasper Hjulmand har høstet stor anerkjennelse for måten han håndterte krisen under landskampen Danmark-Finland. Han er blitt utropt til et ledelsesforbilde fordi han har «vist at moderne lederskap handler om sårbarhet og tro på tvilen».

Spørsmålet er så om hans måte å være leder på er «typisk dansk»?

Kanskje.

Det er i hvert fall helt tydelig at det danske herrelandslaget har klart å samle nasjonen og gjenoppbygge et dansk fellesskap rundt fotballen. Kasper Hjulmand har mye av æren for at dette har skjedd.

Les mer

Powered by Labrador CMS