Lysforurensning truer kunnskap om stjernehimmelen

En generasjon britiske barn risikerer å vokse opp uten noen gang å ha sett Melkeveien med sine egne øyne. Årsaken er en økende, men lite påaktet trussel mot miljøet: Lysforurensning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere sier det blir vanskeligere og vanskeligere å se nattehimmelen uforstyrret av lys fra jorda. Selv langt ute på den britiske landsbygda kan det være bortimot umulig å nyte synet av stjernehimmelen, mener forskerne ifølge BBC.

Utviklingen er entydig og målbar, skriver den britiske rikskringkastingen på sine nettsider. Fra begynnelsen av 1990-tallet og fram til i dag er bygdeområdene uten lysforurensning redusert med 27 prosent.

Gatelykter

Problemet lar seg løse, og det med forholdsvis enkle om enn ikke nødvendigvis billige midler, mener Council for The Protection of Rural Britain (Rådet til beskyttelse av det landlige Storbritannia). For eksempel kan man skjerme gatelyktene slik at lyset bare peker nedover, og gir folk et lite stykke unna sjansen til å betrakte nattehimmelen uforstyrret.

- Vi bruker lys så skjødesløst at vi ikke bare kaster bort en mengde energi, vi lyser opp en mengde ting som bør få være i fred i mørket. Dermed ødelegger vi mye av mystikken og skjønnheten og villskapen som preger landsbygda, sier rådets formann, den kjente forfatteren og journalisten Sir Max Hastings.

Vitenskapsfolk har regnet ut at over halvparten av alle nålevende briter vil gå i sin grav uten noen gang å ha sett Melkeveien. Fem av de tolv stjernebildene som ligger til grunn for stjernetegnene i horoskoper, er ifølge BBCs nettsider helt usynlige i de verst lysforurensede områdene i Storbritannia.

Mørkere

Dette er ett av de tilfellene der man virkelig kunne ønske seg at bildet var helsvart, men Sir Max Hastings kan i hvert fall trøste seg med at det smått om senn blir litt mørkere.

- Highways Agency (det britiske veidirektoratet) har skjønt tegningen, og utstyrt 150.000 av sine gatelykter med skjermer slik at de bare lyser opp veien, forteller han.

- Det betyr at trafikksikkerheten opprettholdes, samtidig som lysforurensningen er mye mindre omfattende enn før, forklarer Sir Max. Det britiske astronomiforbundet gleder seg storlig over denne utviklingen.

Forbundet forsøker nemlig å overtale briter flest til å skaffe seg noen grunnleggende kunnskaper om universet, nettopp ved å betrakte nattehimmelen. Til nå har lysforurensning vært blant de største problemene for folk som ønsker å studere stjernehimmelen.

(NTB)

Powered by Labrador CMS