Skogbranner er vanlige i Australia, men brannen i 2019/2020 er blant de verste forskerne vet om.

Skogbranner hadde mer å si for klimaet enn korona-pandemien

For mange av oss var koronapandemien det største og mest alvorlige som skjedde i 2020, men slik var det ikke for klimaet.

Etter at verden i fjor vår skjønte at vi hadde fått en ny og supersmittsom sykdom, ble det vanskeligere for oss å reise. Særlig til andre land.

Fly ble stående på flyplasser verden rundt og mange byggeplasser og fabrikker ble også stengt.

Voksne med kontorjobber måtte jobbe hjemmefra. Det betyr at de kjørte mye mindre bil. Det må da ha vært bra for jordens klima?

Det blir jo påvirket av forurensning fra fly, fabrikker og biler.

Røyk og forurensning gjør det kaldere

Mens CO2 og andre klimagasser kan gjøre det varmere, kan annen forurensning og røyk gjøre det kaldere, fordi sollyset ikke slipper gjennom til oss.

For jordens klima var altså ikke pandemien det viktigste som skjedde i fjor. Det var de store skogbrannene i Australia som påvirket klimaet mest, viser ny forskning fra USA.

I denne videoen kan du se hvordan forskerne skjønte at vi mennesker påvirker klimaet på jorden.

Etter å ha regnet på det i superdatamaskiner, fant forskerne ut at stengningen av fabrikker og stansingen av fly og biler gjorde at det blir 0,05 grader varmere mot slutten av 2022.

Det er fordi det ble forurenset mye mindre, og mer sollys slapp gjennom til jorda.

Men røyken fra skogbrannene i Australia gjorde det kaldere med 0,06 grader på bare noen få måneder.

På slutten av 2019 begynte det nemlig å brenne skikkelig i australske skoger. Det er vanlig med skogbranner i Australia, men brannen i fjor er blant de verste vi vet om.

Et område på størrelse med rundt halvparten av Norge brant opp før brannene ble slukket i februar 2020.

Røyken fra brannene steg høyt opp i lufta og blåste rundt den sørlige halvkule og gjorde blant annet at mindre sollys slapp gjennom.

Skogbranner nesten som vulkanubrudd

Forskerne skriver selv i studien sin at det er mye usikkert med tallene i studien, særlig fordi det er vanskelig å få vite akkurat hvor mye alle land forurenser og hvor mye de stengte ned under pandemien.

Skogbrannene i Australia gikk hardt ut over dyrelivet. Her får en koala vann og hjelp.

Likevel mener forskerne at det er viktig å huske på at store skogbranner har mye å si for klimaet vårt.

– Denne forskningen viser at skogbranner kan påvirke det globale klimaet. Vi ser spor etter brannene både i atmosfæren og i havet. Klimaet ble påvirket omtrent som etter et stort vulkanubrudd, sier John Fasullo i en pressemelding.

Han er forsker ved amerikanske National Center for Atmospheric Research og står bak den nye forskningen.

Han forklarer at forskerne har tenkt at store skogbranner gjør omtrent det samme som vulkanubrudd, nemlig at masse, masse røyk stiger opp i lufta og blokkerer sollyset slik at det blir litt kaldere.

– Slike vulkanubrudd skjer bare omtrent hvert 30. år, men skogbranner skjer med bare et par års mellomrom og kan derfor ha mer å si. Derfor må vi lære mer om hvordan de kan påvirke klimaet på jorden, sier Fasullo.

Kilder:

Den nye studien er publisert i tidsskriftet Geophysical Research Letters.

Du kan lese mer om skogbranner på Store Norske Leksikon.

Powered by Labrador CMS