Bioteknologi: - Sats der vi kan bli gode!

- Å utvikle en bioteknologisk industri uten å forankre den i eksisterende industri og miljøer, vil bli resultatløst, sier Kyrre Lekve i Abelia.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Dersom vi for eksempel prøver å ta opp konkurransen med svenskene, er vi dømt til å tape. Svenskene har en gigantindustri innenfor tradisjonell bioteknologi. I Norge må vi satse der vi har fortrinn, sier Lekve, som er forskningspolitisk rådgiver i Abelia.

Abelia er foreningen for IKT- og kunnskapsbedrifter i NHO.

Den norske debatten om bioteknologisk forskning og industriutvikling har i høy grad handlet om penger. Skru opp kranene på oljefondet og sats så det monner - sats milliarder, er et refreng som ofte høres i forskningsmiljøene og gründerbedriftene.

Nye inntekter

Norsk politisk debatt er i liten grad preget av gode forslag og tiltak som kan fremme verdiskaping og næringsutvikling, mener Lekve. Det er langt større interesse for å foreslå ulike måter å bruke penger over statsbudsjettet enn å skaffe nye inntekter.

- For næringslivet er dette alvorlig. Arbeidsplasser i tradisjonell industri forsvinner i raskt tempo uten at de erstattes med et nytt og mer kunnskapsbasert næringsliv.

Debatten om bioteknoligisk forskning og næringingsliv har på tilsvarende måte i liten grad vær preget av hvilken retning en satsing bør ha, mener Lekve.

Lite land

- Vi kommer ikke utenom at Norge er et lite land, og selv med en betydelig økt satsing på forskning vil vi ikke kunne utvikle internasjonalt ledende miljøer på alle områder.

- Det er derfor nødvendig å konsentrere ressursene til forskning om noen tematiske satsingsområder hvor vi har særlige forutsetninger for å bli sterke, mener Lekve.

- I praksis tror vi at en norsk bioteknologisk satsing må knyttes opp mot de råstoffene vi har i havet. En satsing på bioteknologisk industri knyttet opp mot olje, fisk og andre marine ressurser vil i det lange løp ha best forutsetinger for å lykkes.

- Skap noe varig!

Alternativet er, tror Lekve, at resultatene av satsingen lett kan bli noen patenter og prototyper som kjøpes opp og industrialiseres andre steder i verden.

- Det ser nærmest ut som om det er i ferd med å etablere seg en slag strategi i norsk næringsliv hvor målet er å utvikle noe som er så interessant, at man blir kjøpt opp av et større konsern. Vi bør i stedet satse der vi har forutsetninger til å skape noe varig, sier Lekve.

Powered by Labrador CMS