Forskningskommunikasjonsdagen 2020

Direktesendt seminar med forskning.no. For kommunikatører og forskere, 19. november 2020.

Velkommen til årets største arrangement for alle som brenner for forskningskommunikasjon.

Seminaret starter kl 9.30 og varer frem til ca kl 15.30.

I år går Forskningskommunikasjonsdagen over til et TV-format med masse gode debatter, foredrag og innslag direkte til din skjerm. Vi ønsker å tilby våre deltakere den best mulige seminaropplevelsen hjemmefra.

PROGRAM FOR DAGEN:

Kunsten å holde hodet kaldt: Formidling av forskning i koronastormen

  • Fra kronikk på forskersonen til Torp på NRK. Hvordan være sjef for eget budskap når journalistene tar saken? Ørjan Olsvik, professor ved Institutt for medisinsk biologi, UiT Norges arktiske universitet.
  • Hallvard Sandberg, journalist NRK, forteller om hvordan han skaffet seg oversikt og formidlet komplisert forskning da koronakrisen rammet landet.
  • Slik kastet forskning.nos redaksjon seg rundt da koronakrisen rammet landet. Bjørnar Kjensli, redaksjonssjef i forskning.no

Ørjan Olsvik, Hallvard Sandberg og Bjørnar Kjensli møter forskning.no-journalist Eldrid Borgan for å dele erfaringer etter innleggene.

Hvordan historiefortelling kan brukes i arbeidet for å bli synlige og viktige

Monna Nordhagen fra Mars brand strategy forteller hvordan det daglige kommunikasjonsarbeidet kan settes i sammenheng med en større historie. Målet er å få større effekt av både den enkelte kommunikasjonssituasjon og den samlede synligheten for hele virksomheten. Hun deler eksempler på virksomheter som har lykkes og oppskrifter på disse historiene, som mennesker har fortalt hverandre siden tidenes morgen.

God forskningskommunikasjon i praksis

  • Video og infografikk: Enklere og morsommere enn du tror / Hallvard Kvale, kommunikasjonsansvarlig, og Hege Kandal, webredaktør i Institutt for samfunnsforskning
  • Slik gjør du brukertester / Lidunn Boge, kommunikasjonsleder i Nofima, og Wilhelm Solheim, kommunikasjonsrådgiver i Nofima
  • Fra tørre tabeller til populære fakta / Nina Tuv fra seksjon for redaksjon og publisering i SSB
  • Hørbar podcast / Franck Orban, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold, og Kjerstin Aukrust, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo kommer for å snakke om hvordan de lager podcasten Frankrike forklart

Lunsjpause

Parallellsesjon A: Kronikker - slik blir du publisert

Eivind Lauritsen er debattredaktør i forskning.no. Hver dag jobber han for å få ut nye forskerstemmer i samfunnsdebatten. Han deler sine erfaringer som har bidratt til at både unge stipendiater og drevne professorer kommer på trykk.

Parallellsesjon B: Det viktigste forskningsformidlere må vite om konspirasjonsteorier

Terje Emberland, seniorforsker ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter.

Slik jobber lokale medier med forskning

Hva skal til for at en nyhet om forskning blir aktuell for lokalavisa? Eller at distriktskontoret til NRK tar saken? Redaktører fra lokale og regionale medier forteller om hvordan de tenker når de skriver om forskning:
Hege Breen Bakken, politisk redaktør, Drammens Tidende
Charlotte Ervik, distriktsredaktør, NRK Møre og Romsdal
Kirsti Husby, sjefsredaktør, Adresseavisen

Breen Bakken, Ervik og Husby møter Eldrid Borgan, journalist i forskning.no, til en samtale om hva som er god lokal forskningsjournalistikk.

Åpent møte: Forskningskommunikasjon i lyset av en pandemi.

Ni digitale måneder. Blir det varige forandringer?
Perioden siden mars har vært annerledes for alle som jobber med forskningskommunikasjon. I samarbeid med Kantar har Forskningsrådet kartlagt kommunikasjonsmedarbeideres erfaringer så langt - og ikke minst hva det i lys av pandemien tenkes om fremtiden. Tall og konklusjoner presenteres og debatteres.

Cathrine Torp, kommunikasjonsdirektør i Forskningsrådet, presenterer rapporten.

Forskning i norske medier
Har koronaen fått forskere til å ytre seg oftere og tydeligere? Skriver norske medier mer om forskning enn tidligere – og hvilke temaer dekker de mest? Vi presenterer analyse av noen utviklingstrekk innen medias dekning av forskning fra 20018 til 2020. Analysen er gjort av Retriever.

Guro Lindebjerg fra Retriever Norge presenterer rapporten. Kommentarer ved Kjersti Thorbjørnsrud, forsker, Institutt for samfunnsforskning, Trine Eilertsen, sjefredaktør Aftenposten, Kirsti Husby, sjefredaktør Adresseavisen.

Hvem stoler folk flest på?
Forskningsrådet gjennomført flere kartlegginger som ser på ulike aspekter ved nordmenns syn på kommunikasjon og korona. Resultatene fra den femte undersøkelsen er klare til konferanse. Hvem stoler folk på – og er det noen endringer?

Christian Haug Moberg, avdelingsdirektør i Forskningsrådet, presenterer rapporten

Debattleder for Åpent møte er Eivind Lauritsen, debattredaktør i forskning.no

Oppsummering og avslutning med forskning.no

Programmet oppdateres fortløpende



Deltakeravgift:

DIGITAL TILGANG: Ansatte hos medlemmer i forskning.no kr 2 400 + mva / Øvrige kr 3 600 + mva
Påmeldingen er nå stengt

Har du spørsmål og arrangementet, ta kontakt med Kåre Borgan

Forskningskommunikasjonsdagen arrangers av forskning.no i samarbeid med Norges forskningsråd.

Powered by Labrador CMS