Elin Vinje Jenssen fra Norsk Polarinstitutt fikk den gjeveste prisen på årets Forskningskommunikasjonsdagene.

Pris til Elin Vinje Jenssen for artikkel om studenten som døde ung og fikk ryktet sitt ødelagt i en roman

Prisen for årets beste artikkel fra forskning.nos eiere gikk i år til Elin Vinje Jenssen fra Norsk Polarinstitutt.

På Forskningskommunikasjonsdagen 18. november delte forskning.no ut pris til den beste artikkelen fra våre 78 medlemsinstitusjoner.

Mer enn 1000 artikler skrevet av flere hundre kommunikasjonsfolk var med i vurderingen.

Elin Vinje Jenssen fra Norsk Polarinstitutt fikk prisen for årets beste artikkel.

Fra juryens begrunnelse:

Artikkelen Studenten var eneste kvinne på polarekspedisjon og ble ærekrenket i roman etter sin død forteller en ukjent historie. Hovedpersonen er en ung kvinne som døde tidlig. Hun rakk ikke å bidra så mye til forskningen - faktisk var hun student.

Artikkelen starter slik: På Tromsø gravlund står en liten gravstøtte med en bronseplate som lyder påskriften: «Geolog Brit Hofseth 24 aar.» Graven bærer preg av å ikke være stelt.

Og så kommer spørsmålet: Hvem var Brit Hofseth?

Det er for sin gode historiefortelling årets vinner får prisen. Bakgrunnen er en ny bok om polare kvinner av Anka Ryall. Elin Vinje Jenssen forteller historien om Hofseth i en spennende og velskrevet artikkel.

For det er spennende. Historien har nemlig en skurk. En journalist er om bord på skipet som skal gjøre geologiske undersøkelser på Grønland i 1939. Etterpå skriver han en roman fra ekspedisjonen. Der er en av hovedpersonene botanikeren Norunn – men alle skjønner at det er geologistudenten Brit. I romanen er ikke lenger Brit en fagperson. Hun blir gjort til en femme fatale, hun er bare interessert i å forføre mennene om bord. Det er en krenkende beskrivelse av Brit. Og romanen understreker at kvinner ikke har noe på arktiske ekspedisjoner å gjøre.

Brit døde før romanen kom ut. Nå er historien hennes fortalt på nytt, den ekte historien om Brits talent og faglige arbeid.

Hederlige omtaler og årets favoritt:

Det ble også delt ut hederlige omtaler til to svært gode og velskrevne artikler:

Til Anders Jakobsen fra Havforskningsinstituttet for artikkelen Dette er forklaringen på sjømonstrene. Manglende kunnskap om naturfenomen har opp gjennom tidene ført til et behov hos oss for å gi dem en forklaring. Dette igjen har gitt grobunn for myter, eventyr og sagn. Spesielt gjelder dette på havet. I denne saken tar Anders Jakobsen for seg noen av disse eventyrlige historiene og lar en biolog forklare dem med dagens kunnskap.

Til Janne Karin Brodin fra NMBU for artikkelen Slik kan du lage kjøkkenhage i en melkekartong. Brodin tar oss med på besøk til en planteprofessor som viser hvordan hun dyrker sin egen mat. Artikkelen er aktuell - pandemien har ført til en eksplosiv interesse for dyrking av mat. Forskeren oppfordrer til urbant landbruk. For du trenger ikke hage i det hele tatt for å lage kjøkkenhage for egenprodusert matauk. Bruk druebeger som små drivhus. De er fine som spirekasser. Bruk balkongkasser eller potter. En potte kan gi en avling på en kilo poteter.

Mari Lilleslåtten fra Det humanistiske fakultet på Universitetet i Oslo ble kåret til årets favoritt. Lilleslåtten imponerer med en jevn og stor strøm av artikler og podkaster. Temaene er varierte. Det virker som om det ikke finnes noe som denne kommunikasjonsrådgiveren ikke kan formidle. Artiklene er lettleste og godt oppbygde. De er godt fortalt og har gode vinklinger. Og i podkastene går formidlingen like bra. Lilleslåtten setter seg grundig inn i forskingen, som handler om alt fra musikk til historie, arkeologi, språk, litteratur, land og kultur, religion, medier og mye, mye mer.

Powered by Labrador CMS